Общество

Преболeдували COVID във Франция ще могат да се ваксиниратФранция отчете нови 17 565 случая на COVID-19

Преболeдували COVID-19 във Франция ще могат да се ваксинират срещу тази болест, но не по-рано от три месеца след появата на първите симптоми след заразяването им. Това се посочва в уточнените препоръки за ваксиниране на Висшият комитет поздравеопазване (ВКЗ) на Франция, цитиран днес в електронното издание на в. “Фигаро”.Специалисти отбелязват, че данните, с които разполагат към момента, не им позволяват да определят дали има полза вече заразените с COVID-19 да се ваксинират. От друга страна след три месеца на наблюдения при ваксинирането на хора, които вече са изкарали инфекцията, не се отчитат никакви странични ефекти.

На този етап няма необходимост от систематично ваксиниране на хората, които вече са изкарали болестта със симптоми. Тези хора обаче трябва да имат възможността да се ваксинират, ако искат, след като се консултират с лекар. В този случай за предпочитане е да се спазва минимален период от три месеца от момента на появата на симптомите, допълват здравните специалисти.

Повечето французи няма да могат да се ваксинират преди пролетта на 2021-а, отбелязва ВКЗ.

Първите ваксинации ще започнат през последната седмица на декември, а първи от вируса ще бъдат защитени служителите и обитателите на домовете за възрастни хора и лекарите, които контактуват с болни от COVID-19. В определи случаи при първите етапи на ваксинация могат да бъдат включени и хора с имунен дефицит, болести на кръвта или бъбречна недостатъчност.

Франция отчете днес нови 17 565 потвърдени случая на
COVID-19 за последните 24 часа, предаде Ройтерс.

Така общият брой на заразените с новия коронавирус в страната достигна 2 460 555.

Смъртните случаи, предизвикани от усложнения от болестта, са 190, а общо жертвите на патогена в страната са се увеличили до 60 418, допълни БТА.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.