Новини

Предизборното харчене даде преднина на управляващите, обяви ОССЕ

Част от екипа на мисията - Корийн Йонкер, Артур Герасимов и Паскал Ализар.

© Юлия Лазарова

Част от екипа на мисията – Корийн Йонкер, Артур Герасимов и Паскал Ализар.

Предизборно направени разходи и използването на административни ресурси в хода на кампанията дадоха значителна преднина на управляващите.

Това заявиха наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, представяйки временните си заключения за изборния процес.

Макар изборният процес да бе силно прозрачен и като цяло добре организиран, все още трябва да се проверят твърденията за купуване на гласове, на които се е натъкнал екипът. На места е бил силно затруднен достъпът на хората с увреждания, а другаде са открити нередности при социалното дистанциране.

Сред изброените проблеми бе ограниченото медийно отразяване на кампанията, в голяма част сведено до платени съобщения и така ограничило избора на управляващите. Нужно е повече разнообразие с редакционното съдържание, тъй като са отсъствали фактологични и аналитични материали (и разследващи), помагащи на гласоподавателите да се ориентират.

Кампанията се водеше основно за личности, а не за идеи и това е разочарование за избирателите, продължиха от ОССЕ.

“Заради комбинацията между двата метода на гласуване и комбинацията между списъци и кандидати за преференции очаквахме броенето да е трудно”, коментира Корийн Йонкер от службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.