Новини

Предизборно обещание против европейските природозащитни норми: възможно

Предизборно обещание против европейските природозащитни норми: възможно

© „Новото тракийско злато“

Кандидати за народни представители от ГЕРБ, СДС, БСП и ВМРО са подписали Меморандум за сътрудничество с ловно-рибарско сдружение, с който се съгласяват да работят срещу европейските природозащитни директиви, въпреки обратните обещания на партийните програми. Това съобщава в серия от новини на страницата си Национално­то ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” (НЛРС-СЛРБ), което е организатор на срещите с кандидат-депутатите.

Въпреки общите фрази, цитирани като мнения от политическите участници, за необходимо сътрудничество с неправителствените организации и за “зелено” мислене, прикаченият документ показва, че меморандумът обвързва потенциалните бъдещи народни представители да се борят с “инициативи”, сред които са цитирани и природозащитните директиви на Европейския съюз, с които във всяка държава се определят зони за защита на птици и местообитания, които са редки за континента, обединени в обща мрежа под името “Натура 2000” (виж тук).

Предизборно обещание против европейските природозащитни норми: възможно

© НЛРС-СЛРБ

Според публикациите на ловно-рибарското дружество “ловната общност” е поискала “подкрепа срещу европейски инициативи, оказващи пряко негативно влияние върху ловностопанската и риболовната дейности в България, каквито са забраната на оловото в мунициите и риболовните принадлежности, подготвяният мораториум върху лова на гургулицата, европейските директиви за птиците и местообитанията, намеренията за обявяване на строго защитени зони върху 10 % от територията на Европейския съюз”.

Подкрепа за работа против европейското законодателство са заявили кандидати на ГЕРБ (виж тук), с особено мнение по европейските директиви представители на СДС (тук), лидерът на БСП Корнелия Нинова (тук) и кандидати на ВМРО, сред които е бил и зам.-председателят на партията Милен Михов (тук).

“Неразумното пренасяне на европейските директиви в законодателството ни е проблем, с който нашата партия се занимава отдавна”, заявява Михов. Именно от квотата на ВМРО беше и бившият екоминистър и настоящ разследван от прокуратурата Нено Димов, който внесе промени в закона за биоразнообразието с цел да намали територията на “Натура 2000” в България.

Представители на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” са отклонили подписването на меморандума за действия срещу европейското природозащитно доказателство, като са се ангажирали да го обсъдят в ръководните органи на партията.

Ангажимент за работа против европейското законодателство означава нови наказателни процедури за България. Които при осъдителна присъда от Европейския съд се заплащат не от депутатите, а от данъците на гласоподавателите.

Извън потенциалното ново нарушение на задълженията на България като страна – членка на ЕС, работата против природозащитните директиви означава още по-малко усилия за съхранение на природата в България. Дори и при досегашното номинално съответствие на българските закони спрямо европейските правила, зоните от “Натура 2000” на практика са уязвими за интензивна човешка намеса, унищожаваща европейски местообитания и прогонваща птици – примерите само от последната година включват строителство (напремир край Алепу и Синеморец), разораване на местообитания, замърсяване на реки, автомобилен трафик и други в европейски защитени зони (повече виж тук.)

За сравнение, официалните предизборни програми на партиите, чиито депутати ще се борят срещу директивите за “Натура 2000”, обещават работа в полза на европейските природозащитни правила. Коалицията ГЕРБ-СДС публикува Политическа програма “българия следващо поколение” – 2021 г., с която ангажира своите кандидати за депутати с “по-добра защита на видове и местообитания чрез изпълнение на мерките от Националната приоритетна рамка за действие за “Натура 2000″. Продължаване финансирането на дейности, свързани с управлението на защитени територии и зони.”

Програмата на БСП обещава “мораториум на строителството на поне 300 м. от морския бряг, изпълнение на план за възстановяване на влажни зони”.

Програмата на ВМРО заявява, че “една от най-важните ни цели”, за които ще работят нейните представители, е “защитата на уникалната българска природа.”

Така в борба за гласовете на ловците по места кандидати от различни райони обещават действия в разрез с официалните партийни програми. Съгласуваните на национално ниво и декларирани приоритети, които са съобразени с европейското законодателство, остават документ, който кандидатите може и да не са прочели. Докато меморандумът за борба срещу европейските директиви за “Натура 2000” не само е прочетен, но и е подписан от някои от тях.

Част от партиите, за които предизборните проучвания очакват да участват в следващото народно събрание, не са подписали ангажимент за работа срещу европейските природозащитни директиви. Това са партия ДПС, коалиция “Демократична България” и обединениято “Изправи се! Мутри вън!”.

Съпредседателят на партия “Зелено движение” и водач на листата за Смолян на “Демократична България” Борислав Сандов коментира негативно меморандума в профила си във фейсбук. “ГЕРБ, БСП, ВМРО и СДС са се подписали под меморандум, с който се обявяват против НАТУРА 2000 в България и настояват да отпаднат над 6/7 от защитените зони в страната. Това е толкова нелепо, колкото Марешки да се подпише под празен лист за изменения в Конституцията. Това на практика означава България да напусне ЕС или да влезе в поредица от наказателни процедури по нежелание да прилага две от ключовите директиви за опазване на природата в ЕС.

“Ще настоявам тези партии публично да потвърдят намеренията си, подписани в меморандума със Съюза на ловците и риболовците в България или да признаят, че не знаят под какво се подписват,” заявява Сандов.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.