Новини

Президентите на България и Сърбия се срещнаха в Цариброд

Президентите на България и Сърбия се срещнаха в Цариброд

© Прессекретариат на Държавния глава

Президентът Румен Радев се срещна днес в Цариброд с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата откриха паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на едноименното училище в града, разговаряха с представители на българската общност, а двете делегации проведоха пленарно заседание, съобщи БТА.

На пресконференция в края на визитата двамата държавни глави са изразили общата си убеденост, че отношенията между двете страни са приятелски и се развиват успешно.

“С президента Вучич от години имаме добро взаимодействие, приятелство, откритост, откровеност при обсъждането на всички въпроси, и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество и как заедно да чертаем нашия общ европейски път”, заяви Радев, цитиран от БТА.

“Показваме с тези срещи, с тази откритост, че можем да решаваме проблемите. И не само да ги решаваме, а да даваме перспектива, така че нашите сънародници тук да се гордеят, да се чувстват свободни, че са българи, да пазят своето национално самосъзнание, идентичност, корени, език и духовност, но и никога да не забравят, че условието за това е да бъдат лоялни граждани на страната, в която живеят, да бъдат лоялни към нейните закони,” посочи той.

“Ако някой се опитва да създава някакво напрежение към Сърбия, вие ще получите само приятелски отговор, защото ние ви смятаме за братя”, заяви президентът Александър Вучич.

Двамата президенти са обсъдили по-добра свързаност чрез разширяване на капацитета на съществуващите и изграждане на нови КПП, така че хората да могат да общуват много по-свободно, да има инвестиции и икономическо сътрудничество и размяната на туристи, информира БТА без повече подробности.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.