Свят

Президентът Радев разкри датата на изборите

И зборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Той посочи, че

срокът е 28 март.

Президентът заяви още, че трябва да се създадат необходимите условия от всички държавни органи, от които това зависи – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт, предаде БТА.

По Конституция президентът насрочва избори за Народно събрание. Пак според Конституцията Народното събрание се избира за срок от четири години. В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства. Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Президентът отговори на журналистически въпрос

дали ще свика КСНС за ваксините срещу COVID-19.

„Какво очаквате от КСНС? Разяснил съм отдавна поради какви причини аз не свиквам този КСНС. Това е изключително експертен въпрос. Очаквам експертите от ръководството на българското правителство да обединят своите мнения. Издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората”, каза държавният глава.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като с вицепрезидента Илияна Йотова почетоха паметта на Никола Вапцаров пред паметника на поета в София.

Държавният глава коментира и

предложението на управляващите за избора на разследващ главния прокурор.

„Мисля, че управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Предлагат ни прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт да посочва човека, който ще го разследва.

Предлагат ни същия Съдебен съвет, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере човекът, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел да се бетонира статуквото”, изтъкна държавният глава.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.