Новини

Президентът си назначи нов секретар по външна политика

Президентът си назначи нов секретар по външна политика

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев назначи Руси Иванов за свой секретар по външна политика, съобщиха “Дондуков” 2. Той наследява поста от Николай Милков, който поема друга външнополитическа длъжност.

Руси Иванов заема редица длъжности в Министерството на външните работи, където започва работа през 1979 г. Работил е в дирекциите, направляващи двустранните отношения на България с европейските държави, регионалното европейско сътрудничество и координацията на въпроси, свързани с отношенията с Европейския съюз (ЕС).

От 2001 г. е включен в преговорния екип по присъединяването на България към ЕС. След подписването на Договора за присъединяване на страната ни към ЕС от април 2004 г. до юли 2007 г. става първият представител на България в Комитета на заместник постоянните представители в ЕС (Корепер-1).

В периодите май 2012 – февруари 2014 г. и януари 2019 – декември 2020 г. е генерален директор по европейските въпроси във външно министерство.

Руси Иванов заема поста временно управляващ посолството на България в Германия в периода 2011-2012 г. и е извънреден и пълномощен посланик на България в Дания от 2014 до 2018 г. Той има магистърска степен от Института по международни отношения в Потсдам-Бабелсберг и учи в Университета за национално и световно стопанство в София.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.