Общество

Приятели записват тайно Ивайло Спасов за участие в “Мастършеф”, той взе, че спечелиКърджалията напуска работа, за да участва в кулинарното шоуПриятелите и жена ти да те запишат в предаване тайно, да участваш в него и да го спечелиш. Това е историята на Ивайло Спасов, който стана победител в шестия сезон на “Мастършеф” по Би Ти Ви.

Ивайло Спасов готви в предаването.

Ивайло е роден в Кърджали и по професия е копирайтър. Обожава азиатската кухня и готви това, което обича да яде. Не е искал да бъде популярен, имал притеснения с вида на своите ястия и смятал, че има още много да учи, преди да участва в кулинарен проект. “В началото въобще не исках да съм в “Мастършеф”, защото мислех, че не съм готов. От много години близките ми ме насърчават, но си казвах, че има толкова много неща, които трябва още да науча. Не мога да правя много рецепти, но в крайна сметка се съгласих да участвам. Отидох на кастинга малко на шега, нямах никакви очаквания, даже по-скоро си мислех, че няма да мина напред. Но се оказа, че ме допуснаха, влязох в предаването и на всяка следваща игра разбирах, че ако малко се понапъна, въобще няма да ми е толкова трудно.”

Оказва се обаче, че за да участва,

трябва да избира

между работата и

предаването,

тъй като то продължава три месеца. По онова време той работи в маркетинговия отдел на телекомуникационна компания, където пише текстове за каналите на самия оператор. “Не исках да се разделям с колегите, но не ме пуснаха в неплатен отпуск. Преценихме, че е по-добре да се разделим по взаимно съгласие. Вариантът беше да не участвам в предаването и да си запазя работата, но след кастинга бях решил, че ще отида.” Така той се отдава изцяло на форма̀та и се надява да спечели, за да отвори собствено заведение.

Мечтата на Ивайло е напът да се осъществи, след като той спечели наградата от 100 000 лв. в предаването. Догодина той смята

да отвори

дюнерджийница

Дори е намислил и име. В един от епизодите на предаването той обеща да я кръсти на една от участничките – Неда, която го спаси от елиминация, като му подари една от шоколадовите си сфери. Сега обаче има друга идея – ще е на немски и ще е игра на думи, която може да се преведе и така: “Всеки ден е ден за дюнер”.

Дюнерът, който Спасов ще прави, няма да има нищо общо с масовите представи за тази храна. Продуктите ще са свежи, сосовете – “пикантни, съставени от тахан или зелени, приличащи на чимичури (чеснов сос с мащерка, популярен в Латинска Америка – б.а.)” по думите му. Ще има и ориенталска кухня за вегани.

Победителят от “Мастършеф” избира да прави такъв тип заведение, защото иска уличната храна да се развива и подобрява. Според него голяма част от ресторантьорската индустрия се променя в тази насока. “Уличната храна има своя възход. Това е храна, която може да консумираш, без да сядаш в изискани ресторанти, за които например да си наемеш смокинг. Цялата глобална индустрия се променя натам и уличната храна става все по-голяма част от нея”, казва той. Освен това печенето на месо на вертикален шиш е стара техника, която е от най-добрите, защото външният слой на месото се пече много бавно, а отвътре то остава сочно и никога не губи вкуса си.

Освен дюнери Спасов обича и цялата азиатска кухня. Има афинитет към историята и кулинарията на този континент от много малък, когато

баща му подарява

книга с корейски

приказки и легенди

Когато пораства, иска да учи японистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, но балът му не достига, за да го приемат. Въпреки че не се докосва до Япония, интересът му към тази страна не утихва. Никога не е пътувал до Азия, но много харесва кулинарията и самият процес на готвене му е интересен. За следващата година обаче планира да направи голяма екскурзия до този континент.

Тъй като е живял в Германия, много харесва и немската кухня. “Хората, които казват, че е постна, малко са в грешка. Тя може да бъде изключително приятна и вкусна. Може да бъде семпла, но това не я прави некачествена”, смята Ивайло. Вкъщи готви всякакви вкуснотии за семейството си. Синът му, който е 4-годишен, обича да яде ориз на пара, риба, паста, месо и всякакви видове супи.

Сега, след като предаването приключи, победителят остава и с много нови приятелства. За негова радост в този сезон на “Мастършеф” няма интриги и караници. “Точно тези неща много ме плашеха, преди да участвам. Ако имаше такива, щях да си тръгна сигурно преди да са ме изгонили, защото много мразя подобни сплетни. Беше много приятно, близо три месеца бяхме заедно с голяма част от хората и се разбирахме чудесно.”

Уроците, които научава, са свързани най-вече с презентацията на ястията и времето, което трябва да отделя за приготвянето им. “Трябва да имаш поне пет минути, за да може много внимателно да се подредят елементите в чинията. Нито един от нас до средата на предаването не можеше да прецени времето, така че да отдели достатъчно време да презентира храната си добре.” Съветът му към бъдещите участници в предаването е, че “трябва да се действа систематично и фокусирано, да не се разсейва човек и да не се съмнява твърде много в крайния резултат”.

Всъщност Ивайло Спасов е победител в предаването от няколко месеца. Телевизията засне финала на шоуто, но го показа по-късно – коронакризата наложи промени в съдържанието ѝ още през март.

Ивайло и цялото му

семейство запазват

тайната,

докато не е излъчен финалът по Би Ти Ви. “Много трудно опазих тайната, защото много хора ме питаха”, казва той. “Знаеха само около 5-6 човека около мен, които бях поканил да присъстват на финала. Казвах на хората, че ще видят. Опитвах се да им давам сигнали, че по-скоро не съм спечелил, за да не ме тормозят повече. Малко ги послъгвах, но ако бях тръгнал да разказвам, трябваше да разкрия и кой е бил с мен на финала и да опороча всичко.”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.