Свят

При ковид-19 – никакъв алкохол, ето защо

А ко сте болни от ковид-19, не консумирайте алкохол, дори и по изключение по време на коледните и новогодишни празници, посочва д-р Татяна Кусайко – заместник-председател на комисията по социални въпроси в Съвета на Руската федерация.

Алкохолът оказва и краткотрайно и продължително въздействие практически върху всеки орган в човешкото тяло. Като правило, не съществува „безопасно ниво на консумация”.

Употребата на алкохол отслабва имунната система, което на свой ред намалява способността на организма да се противопостави на инфекциозните заболявания. Това е един от рисковите фактори за развитие на остър респираторен дистрес синдром, който е едно от най-тежките усложнения при ковид-19.

В никакъв случай не пийте алкохол и ако вземате лекарства, които въздействат върху централната нервна система, предупреждава д-р Кусайко. Такива са болкоуспокояващите и сънотворните.

Можем ли да се заразим, ако сме с маска

Обикновено при домашно лечение от коронавирусната инфекция лекарите изписват лекарства, които пациентът приема самостоятелно. Ако в комбинация с тях се пие алкохол, това променя действието им.

Ако в организма има етилов алкохол и продуктите от неговото разграждане, лекарствата не работят както трябва или изобщо не действат.

Част от алкохола се екскретира чрез белите дробове, което ги прави по-уязвими. При повишена температура се ускорява пулсът, а алкохолът може да доведе до допълнително натоварване на сърцето, което да наруши нормалния му функциониране и да доведе до животозастрашаваща аритмия.

Зам.-кметът на Москва: Не се вижда краят на ковид-19

Консумацията на алкохол влошава протичането на което и да е инфекциозно заболяване. Кусайко препоръчва да се изключи употребата на спиртни напитки и по време на първия етап на възстановителния процес. Заради заболяването стените на кръвоносните съдове са били подложени на сериозна вирусна атака, затова трябва да ги щадим и да не ги натоварваме допълнително с алкохол.

Консумацията на алкохол в малки количества могат да си позволят само здрави хора, смята лекарят.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.