Новини

При критично развитие датата на изборите можело да се преосмисли

Александър Маринов, снимката е архивна.

© Иван Григоров

Александър Маринов, снимката е архивна.

Датата 28 март за провеждане на парламентарни избори, обявена от президента на страната Румен Радев, може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията, коментира пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента. Той направи уговорката, че не е упълномощен от държавния глава да говори по темата. Възможно е при критично развитие на събитията всяко едно решение да бъде преосмислено, добави Маринов.

Според него няма човек, който да прогнозира дали на 28 май епидемичната обстановка в страната няма да е по-лоша от 28 март.

Маринов напомни, че по Конституция най-ранната възможна дата е 28 март, а крайната – 28 май.

“Важно е какво прави държавата и най-вече парламентът, за да бъдат проведени честни и свободни избори”, коментира той и подчерта, че парламентарното мнозинство прави всичко възможно да затрудни, а не да улесни провеждането на изборите: “Не предприема нищо полезно. Имаме едно класическо ослушване за евентуално предприемане на промяна в законодателството, за да бъде разрешено гласуване по пощата”.

Председател на Стратегическия съвет подчерта, че когато настъпи времето за посочване на изборната дата, президентът Румен Радев ще проведе консултации с ЦИК и здравни експерти. Подобни консултации препоръча по време на същото предаване преди Маринов препоръча лидерът на “Да, България” Христо Иванов.

Какви са идеите на парламентарните партии четете тук.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.