Общество

Прост тест на урина открива рак на маткатаБритански учени са открили успешно рак на ендометриума с помощта на обикновен тест на урина, който е много по-безболезнен и по-щадящ от прилаганите стандартни методи, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. “Нейчър къмюникейшънс”.Понастоящем ракът на ендометриума се открива чрез биопсия – инвазивна и често болезнена процедура, която в 31 процента от случаите се налага да бъде повторена заради технически проблеми.

Учени от университета в Манчестър сега съобщават, че са разработили нов метод за откриване на злокачественото заболяване, базиран върху събирането на урина или вагинален секрет и изследването им с микроскоп. Жените сами могат да направят теста в домашни условия, подчерта БТА.

Новата система правилно е диагностицирала 91,7 процента от случаите при пациентки с рак на ендометриума. При жени без заболяването тестът е демонстрирал 88,9 процента отрицателна диагностична ефективност.

“Резултатите от изследването ни показват, че раковите клетки в матката могат да бъдат открити в урина и вагинални проби с помощта на микроскоп”, казва ръководителката му професор Ема Кросби.

Според нея този метод би могъл да се използва при жени, суспектни за рак на матката, които при положителен резултат да бъдат насочени към по-нататъшни изследвания. При отрицателен резултат изследваните лица ще се успокоят, че не се налага да се подлагат на инвазивни процедури.

Авторите на проучването, обхванало 216 жени, отбелязват, че “обещаващите” резултати от него трябва да бъдат потвърдени в по-мащабни изследвания.

Ракът на ендометриума е шестият най-често срещат при жените, с около 382 000 нови диагнози и 89 900 смъртни случая през 2018 г. в световен мащаб.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.