Свят

Проф. Аргирова препоръча ваксина срещу ковид-19

„Нещата трябва да бъдат обяснени ясно. Вирусът е един, а той може да има мутанти. Този мутант, за който става въпрос във Великобритания е известен на Европа и Южна Америка. У нас той съществува още от юни месец. Публикация за съществуването му пък има още от края на март месец. Възможно е той да е намерен скоро във Великобритания“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя добави, че освен този мутант на вируса има още 4-5 вида. Те били с много по-ниска честота на разпространение, до 3%.

„Най-важното е че нито един от тези мутанти няма да доведе до промяна в реакцията на която и да е от предлаганите на пазара ваксини срещу COVID-19”, подчерта професор Аргирова.

Експерт: Новият вариант на вируса не утежнява заболяването

Според нея ако човек е заразен с новия мутант на вируса инкубационният период става по-продължителен.

„Имаме следните наблюдения, от болницата непосредствено. Първо, подмладяване на пациентите – и млади хора боледуват. Второ, по-дълъг става като че ли малко инкубационният период. Преди наблюдавахме първите признаци на 8-9 ден след първите симптоми. Сега като че ли това става към 12-13 ден. И малко по-късно идва цитокиновата буря”.

Проф. Аргирова: Описани са 13 хил. мутации на ковид – вируса

„Нашите клиницисти разбраха отдавна, че вирусът не е същият. Аз много пъти съм казвала, че първоначално циркулиращият вирус от Ухан вече го няма и сега изцяло са негови мутанти”, посочи проф. Аргирова.

„Няма никакви причини за притеснение. Всичко работи. Тестовете работят идеално. И министърът на здравеопазването каза, че всичко са проверили. Мисля, че се вдигна малко повече шум, но това е вън от компетенциите ми на вирусолог”, поясни проф. Аргирова.

Тя отчете, че за вчерашния ден в лабораторията, където работи, са направени около 100 PCR и около 120 антигенни теста.

Вирусолог: COVID-19 мутира, разпространява се по-лесно

„Дано антигенните тестове, които се закупуват в цялата страна, да бъдат с достатъчно висока чувствителност – над 90%, тогава те наистина могат да заместват PCR тестовете”.

„Категорично съм против това и има абсолютни доказателства, че в Ухан е създадено и изпуснато това нещо”, каза проф. Аргирова.

Тя посочи, че от прилепи са изолирани 90 различни коронавируса. Сред тях е и SARS-CoV-2.

„Сега се счита в този момент, че това е естественият резервоар, обаче оттам вероятно има междинен гостоприемни, за да попадне в хората и засега като такъв е „обвинен”  броненосец. Вирусът, изолиран от този броненосец, абсолютно добре съвпада в най-важната област за свързване с човешкия рецептор AC2 – 5 от 6 аминокиселини на това място съвпадат. Има обаче има една част от структурата на S – протеина в шипчето на вируса, която я няма в броненосеца и в прилепа, но я има при човешкия SARS-CoV-2. Предполага се, че е било необходимо еволюционно време – няколко години, да се развие тази част”, обясни проф. Аргирова.

Вирусологът препоръча ваксината на германската компания „Бионтек”. „Тя представлява точно това парче от гликопротеина S, което най-добре се свързва с човешкия рецептор. Това е най-специфичното място във вируса, срещу което, ако образуваме антитела, те действително ще бъдат ефективни. Колкото и мутации да се случат в бъдеще няма да се повлияе това място”.

„Вече в процеса на заразяване и заболяване участват повече млади хора. Продължават мерките за сигурност да не се спазват навсякъде. Сега много се безпокоя около събиранията по Коледа и Нова година”, коментира проф. Аргирова защо България е на второ място в света по смъртност от ковид-19 като дял на починалите от населението през последните две седмици.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.