Общество

Проф. Светлана Велизарова: Няма да има скок на заразени след изборите (Обновена)Едно гласуване е равносилно на едно пазаруване в магазина. Така проф. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в Белодробната болница “Света София”, отговори на въпроса дали след изборите ще има нов пик на заразени с COVID-19 в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Ако продължим да ваксинираме по 10 000 на ден, до октомври-ноември ще имаме около 2 млн. ваксинирани, прогнозира пулмоложката.Тя заяви още, че в болницата в момента няма заразени деца, а вирусът се е подмладил, защото родителите имат достъп до тестове и често, когато се разболеят, те правят тест и на децата си, които се оказват с коронавирус.

По думите й децата с наднормено тегло са рисковата група – именно те стигат до подаване на кислород. В световен мащаб наднорменото тегло оказва голямо влияние върху имунитета – той е по-слаб при деца и възрастни с наднормено тегло.

Според проф. Велизарова “Астра Зенека” е опасна за жени под 30 години, които са с наднормено тегло, пушачки или вземат контрацептиви. Защото пушенето, наднорменото тегло и контрацептивите по принцип си имат индикации или усложнения, които се проявяват точно в тромбоза.

За хората над 65 г. е най-малко опасна “Астра Зенека”, там няма противопоказания за приложение, подчерта проф. Велизарова.

Независимо, че се отчитат да кажем 400 000 официално минали през това заболяване, аз считам, че те са поне 6-7 пъти повече. Тоест, около 2 милиона вече са минали през това заболяване. Опитът ми показва, че много болни просто не съобщават, за да нямат редица бюрократични неудачи, да не ги спират за дълго време, да не се обследват целите семейства с тестове и това е причината за тази скрита заболеваемост, каза още проф. Велизарова.

Убедена съм че след 3-4 години ние ще забравим ковид в световен мащаб, но съм убедена, след 10-20 години, ние ще говорим за т.нар. ковид поколение – поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални, комуникативни, защото през тази година то е натрупало много пропуски, обясни още проф. Велизарова.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.