Общество

Проф. Стив Ханке пред "168 часа": Кризата ще свърши там, където ваксинацията е ефективнаКитай направи правилното нещо, спазва златния стандартТези дни проф. Стив Ханке бе избран за един от 250-те най-влиятелни хора в американската столица Вашингтон. Авторитетната класация на Washingtonian представя само фигури, които задават дебата и темите на обществото в САЩ през следващите години.

С ваксинацията постепено кризата ще бъде преодоляна. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Организаторите твърдят, че са заложили само на фигури със солидна експертиза, която обяснява защо Вашингтон все още е привлекателно място за идеалистите.

В класацията са Брендън Райли, управляващ директор на “Барклис”, шефът в “Ситигруп” по глобалните въпроси Кандида Улф, Робърт Зелик от Института “Харвард Кенеди”, Елиза Алдън, старши директор в “Пфайзер”, Дан Брайънт, отговарящ за глобалната политика на “Уолмарт”, Кейти Фалън, директор в “Макдоналдс”, и много други.

– Проф. Ханке, бяхте избран за един от 250-те най-влиятелни хора във Вашингтон и по-точно – като един от 16-те най-влиятелни икономисти във Вашингтон. Победителите са само фигури със сериозна експертиза. От тази гледна точка бихте ли се ангажирали с една прогноза, макар че съм наясно, че въпросът ми е за няколко милиарда долара – как и кога ще приключи тази криза?

– Кризата ще приключи доста скоро в страни, които ефективно ваксинират своите граждани. Това е моментът, в който ще се реализират нивата на стадния имунитет

Вече можете да наблюдавате този модел в изчерпателните данни, които моите колеги от университета „Джон Хопкинс“ събират и публикуват в Ресурсния център за коронавируса към “Джон Хопкинс”. Така че, ето как тази криза ще върви към своя край. Но кога ще приключи, това вече зависи от съответната държава и регион.

– Ще успеят ли лидерите на ЕС и САЩ да посрещнат тези предизвикателства? Кои са големите грешки, които правят?

– Към днешна дата както лидерите на ЕС, така и на САЩ изпращат различни сигнали

как ще се

справят с вируса

Това ми дава слаба увереност, че те ще могат ефективно и оптимално да посрещнат предизвикателствата, които предстоят. Обикновените хора, използващи здравия разум, успяха най-ефективно да победят трудностите, свързани с вируса. И това беше до голяма степен частна инициатива, която успя да подхване и достави ваксини с рекордни темпове. Накратко, публичните лидери винаги изглеждат объркани. Те променят тона с всеки изминал ден. Сякаш се скитат из пустошта, докато частният сектор изглежда

много

по-добре овладян

по отношение на справянето с предизвикателствата.

Имаше много големи грешки. Всъщност списъкът е доста дълъг. Но позволете ми да разкажа за едно скорошно изследване, което току-що завърших. Проучих цялата научна литература за ефективността на локдауните. Оказва се, че честотата на заболеваемостта и смъртните случаи изглеждат приблизително еднакви независимо дали има, или няма локдауни. Това предполага, че самите затваряния са

глупава политика,

тъй като нямат почти никакво въздействие върху здравето, но оказват огромно отрицателно въздействие върху икономиката.

Как трябва да започне икономическото възстановяване и на какво се дължи бързото възстановяване на Китай и Азия, четете ТУК.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.