Свят

Пулсовият оксиметър – как да изберем надеждно устройство

Н яма нищо по-важно от здравето, затова е важно да подхождаме отговорно и да избираме качествени и надеждни продукти в грижата за себе си и нашите близки. Такъв е случаят и с пулсовите оксиметри, които се превърнаха в едно от „задължителните” устройства във всеки дом в сезона на вирусите. Те са малки устройства, които измерват два ключови показателя – нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота, като по този начин помагат за ранното откриване на здравословни усложнения при развиваща се пневмония или вирус (включително Covid-19). Напоследък обаче усилено се говори за оксиметри, които не отчитат коректни резултати.

Подбрали сме няколко полезни съвета, за да  различим качествено различни типове устройства и кои сертификати и обозначения трябва да следим, за да сме сигурни, че получаваме коректни данни.

Изключително важно е избраният от нас оксиметър да има нужната сертификация. Устройството трябва да разполага с FDA и CE сертификация, която е гаранция за сигурност и надеждност.

CE сертификция за Европейски стандарт за качество

CE е административна маркировка, която показва съответствие със стандартите за здраве, безопасност и опазване на околната среда за продукти, предлагани в рамките на Европейското икономическо пространство, като по този начин задължава производителите да спазват редица изисквания в процеса на производството. Това, от своя страна, дава увереност на потребителите, че продуктът е произведен в съответствие със стандартите за качество и безопасност.

FDA сертификат за качество и производствен контрол

FDA маркировката свидетелства, че даден продукт одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарстватаи е доказателство за осъществени тест и проверка на качеството на дадено устройство, както и за спазването на всички нужни стандарти при производство.


Източник:
MyKi

Цената като индикатор

Цената също може да бъде добър индикатор. Според експерти, цената на надеждните оксиметри за домашна употреба варира между 30 и 200 лв. в зависимост от допълнителните функции, които дадено устройство предлага. Всичко под тази стойност е хубаво да бъде допълнително проверявано.

Съпорт и сервиз

Добра индикация може да бъде наличието на телефон или друга форма за контакт със сервиз или кол център, който може да окаже помощ в случай на проблеми с функционалността на устройството.

Сертификатите за качество може да присъстват на самия продукт или опаковката му.

Един добър пример в това отношение е умният оксиметър на MyKiс, със  CE и FDA сертификация за успешно преминати тестове за качество на работа и производство, както от европейските, така и от американските правителства и власти. Наред с това пулсоксиметъра на MyKi ида с безплатно приложение – MyKiOxi (достъпно за IOS и Android). Удобното приложение осигурява възможност за съхранение на данните от направените измервания на вашия смартфон като по този начин може да ги споделите с личен или лекуващ лекар при притеснителни показатели.
Източник:
MyKi

Сега MyKi Oximeter е на специлна, намалена цена. Повече за приложението и усройството може да откриете на официалния уебсайт на MyKi тук. При въпроси от страна на потребителите в сайта могат да бъде открит директен телефон за връзка със Сервиз и съпорт.

Как правилно да използваме пулсов оксиметър?

Оксиметърът се прикрепя на пръст на ръката и използва две честоти на светлината (червена и инфрачервена), за да отчете резултати. Така той измерва процента на хемоглобина, която е наситена с кислород. Затова качественият оксиметър би отчел резултати само когато е поставен на пръста. Специалистите съветват да се направят измервания на всеки пръст (без палеца), като се вземе предвид най-високата отчетена стойност. Препоръчва се още измерването да се случва при топли ръце и по няколко пъти на ден, тъй като нивата на клислород могат да варират.

Кои данни да следим?

Затрудненото дишане и тежестта в гърдите могат да бъдат индикация за понижени нива на кислородно насищане, което по данни на Световната здравна организация трябва да бъде над 96% при здрав човек. Спад на нивата межу 92% и 94% може да се тълкува като възможен начален стадий на пневмония или вирусно заболяване, и е препоръчителна консултация с лекар.

<!–

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.