Новини

Путин ще може да е пожизнен сенатор, след като напусне Кремъл

Путин ще може да е пожизнен сенатор, след като напусне Кремъл

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин подписа днес закон, който дава право на бивши президенти на страната да стават пожизнени сенатори (членове на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент), след като напуснат поста си. Това се казва в съобщение на правителствения уебсайт, цитиран от “Ройтерс” и ТАСС.

Приемането на този закон става, след като по-рано тази година бяха извършени важни конституционни промени, инициирани от самия Путин, които внасят съществени изменения в политическата система на Руската федерация. Едно от тях ще позволи на Путин да се кандидатира за още два 6-годишни президентски мандата, ако пожелае. При предишното положение след изтичането на сегашния му мандат през 2024 г. той трябваше да напусне Кремъл.

Извършващите се в Русия законодателни реформи се наблюдават внимателно на Запад за знаци, които биха могли да подскажат какви са намеренията на президента след изтичане на сегашния му мандат, който е втори поред и четвърти като цяло.

Според влезлия в сила днес закон президентът ще може лично да назначава до 30 сенатори в Съвета на федерацията, от които не повече от седем – пожизнено, а останалите – с 6-годишен мандат (единствените живи президенти на Русия към момента са Владимир Путин и Дмитрий Медведев – бел. ред).

Бившият президент също може да стане пожизнен сенатор след оттеглянето си при изтичането на мандата му или предсрочно, ако сам пожелае.

Според друг вече приет, но още неподписан от държавния глава закон, бившите президенти ще получават пожизнен имунитет от съдебно преследване за каквито и да са нарушения през целия им живот, а не само докато са били на най-високия държавен пост. /БТА

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.