Свят

Първата снимка на черна дупка получи "ъпгрейд"

П рез 2019 г. астрономи публикуваха първата в историята директна снимка на черна дупка. Сега учени на Европейската южна обсерватория (ESO) и Event Horizon Telescope (EHT) публикуваха нова, подобрена версия на снимката, която показва с по-ясни детайли ефекта от магнитните полета на черната дупка.

Черната дупка се намира в центъра на галактиката Messier 87 (M87), която е на 55 млн. светлинни години от Земята. През последните години учените активно проучват района и черната дупка, включително и чрез повторен анализ на събраните вече данни.

НАСА ще тества хеликоптер на Марс

Оказва се, че голяма част от светлината около черната дупка е поляризирана. Това мотивира учените да преработят снимката и да я представят именно в поляризирана светлина. Резултатът е новото, по-ясно изображение, което показва влиянието на магнитните полета.

“Тези кадри са ключови в разбирането как магнитните полета позволяват на черната дупка да “яде” материя и да изстрелва толкова мощни потоци”, коментира Андрю Чаел от екипа на EHT и НАСА.

Ветровете на Юпитер достигат над 1400 км/ч

“Това е сериозно постижение. Поляризираната светлина носи информация, която ни позволява по-добре да разберем физиката в процеса, което преди не беше възможно. Бяха нужни години работа заради сложността на техниките и процесите, които се използваха, за да се събере и анализира информацията”, казва Иван Марти-Видал, също част от екипа на EHT.

Поляризацията позволява на астрономите да картографират линиите на магнитните полета, включително и във вътрешния ръб на черната дупка. Чрез техниката те имат по-ясен поглед над процесите. Черната дупка на М87 например изстрелва материя и енергия на поне 5000 светлинни години от центъра си, а по-голямата част от материята се поглъща.

Астрономи откриха рядко групиране на черни дупки

Учените все още не знаят откъде и как се генерира толкова голяма мощ. Черната дупка изстрелва материята на разстояния, които са по-големи дори от самата галактика. Новите данни показват структурата на магнитните полета около черната дупка и за момента само теоритични модели за силно магнетизиран газ обясняват видяното.

Една от теориите е, че магнитните полета близо до черната дупка са толкова силни, че избутват горещите газове и им помагат да не бъдат погълнати. Работата по изучаването на черната дупка и процесите в и около нея продължава.

НАСА с нова идея как да се търсят извънземни светове

Все още има много въпроси и малко отговори, но учените постепенно научават все повече за тези обекти. Вече се подготвят и следващи наблюдения, които ще използват натрупаната досега информация. На нейна база ще се потърси повече информация за магнитните полета и ще бъде направен опит те да бъдат измерени още по-точно.

НАСА иска постоянна база на южния полюс на Луната

Сондата на ОАЕ достигна орбитата на Марс

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.