Новини

Първите ваксини срещу коронавирус се очакват в България утре между 7 и 8 часа

Първите ваксини срещу коронавирус се очакват в България утре между 7 и 8 часа

© Reuters

Първите ваксини срещу COVID-19 ще пристигнат в България утре между 7.00 и 8.00 часа, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Със заповед на здравния министър от днес имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна започва на 27 декември, неделя. Тя ще се организира от регионалните здравни инспекции, а ваксините ще се слагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

В заповедта е посочено, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

Първата пратка ще е от 10 хил. ваксини, които ще стигнат за 5 хил. души. Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че първо ще бъда ваксинирани лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с болестта.

Правителството е разработило национален имунизационен план, който определя реда за ваксиниране. След лекарите, фармацевтите и стоматолозите на първа линия идват служителите в администрациите, ключови за съществуването на държавата. Трети са възрастните хора и домовете за социални грижи.

Какво съдържа информационната листовка за първата ваксина четете тук.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.