Новини

Първият сняг затвори пътищата Русе-Силистра и Ловеч-Плевен

Първият сняг затвори пътищата Русе-Силистра и Ловеч-Плевен

© Юлия Лазарова

Първият за тази зима сняг затвори проходи за най-тежките камиони и ограничи временно преминаването по определени пътни участъци, сочат информациите на агенция “Пътна инфраструктура”. Поради силен снеговалеж временно е ограничено движението на всички превозни средства по второкласния път Русе – Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван.

С въведени през 2017 година промени в Закона за движението по пътищата за навлизане в участък, затворен за снегопочистване, означен със знак, въвеждащ временна забрана за движение, е 1 месец лишаване от книжка и 300 лв. глоба. Същата година беше прието и решение от 15 ноември до 1 март леките автомобили да са със зимни гуми или с такива с минимална дълбочина на протектора 4 мм.

Заради закъсал камион временно беше ограничено и движението по пътя Ловеч-Плевен.

Фотогалерия: Първи сняг в София >

Тази сутрин сняг вали в областите Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Разград Русе, Силистра и София, както и на Пампорово, Рожен и прохода Шипка. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология най-сериозна е снежната покривка в София – 6 см. Във Враца е натрупало около 4 сантиметра сняг, а между 1 и 2 см е снежната покривка в Кнежа, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Свищов и Русе.

Междувременно от “Пътна полиция” припомниха и основните правила за движение при зимни условия:

– да не поемат на път без колите им да са подготвени;

– задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;

– препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;

– при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка;

– на дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;

– при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Съветите към пешеходците са да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя и да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.