Новини

Радев в отговор на ГЕРБ: Службите бездействаха, кадровите смени са неизбежни

Президентът Румен Радев

© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев

Смените на шефовете на спецслужбите са неизбежни, защото те с години наред са бездействали по значими злоупотреби на предишната власт. Това заяви пред медиите тази вечер президентът Румен Радев.

Той отговори на казаното по-рано през деня от представители на ГЕРБ, че скандалът с подслушването на политици от опозицията е фалшив и цели да даде на президента Радев и вътрешния министър Бойко Рашков основание да смени шефовете на специалните служби. Така те щели да бъдат наказани за успехите си при разбиването на руската шпионска мрежа у нас.

Президентът отговори, че “тяхното [на ГЕРБ] правителство, което отговаряше за класифицираната информация, допусна петима офицери, на които те дават допуски, да бъдат пробити от чужди служби”.

“Защо беше мълчанието на службите дадените 3 млрд. лв. за продължението на “Турски поток” – пари, които никога няма да си върнем? Къде бяха, когато Борисов забатачи безнадеждно интерконектора с Гърция? Защо останаха глухи за видеото с шкафчетата, записите, за 700-те милиона за хазарта? Към тези служби постъпва информацията от банките и те потвърдиха, че 60 млн. лв. са изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че е дал на тях?” попита риторично президентът и добави, че може да изброява 20 минути още примери за бездействието на службите при управлението на Борисов.

Запитан за подслушванията, отговори, че всеки сигнал трябва да бъде проверен, но проблемът е, че хората , организирали подслушванията, сега трябва по закон да проверяват сами себе си. И оттук идвал въпросът за неизбежни кадрови промени .

“Подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи”. Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира създадените в тях пороци, каза Радев.

“Миналото лято постави остриетата на ГЕРБ пред дилема – да спасят себе си и партията си като се разграничат от своя компрометиран премиер, или да го бранят с телата си и да пропаднат с него в бездната на своя морален позор. Те избраха второто”, завърши изявлението си държавният глава.

До поставянето на въпроса за смяна на шефовете на ДАНС и разузнаването се стигна след като се разбра, че те са били пуснати в неколкомесечни неплатени отпуски от предишния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата са назначени с определен мандат, който още не е изтекъл. Вчера служебният премиер Стефан Янев каза в интервю, че “въпросът за уволнението им не стои, но се търсят варианти да бъдат отстранени и да се назначи ново ръководство”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.