Новини

Радев: Поздравлението на Ердоган към ДПС е недопустима заявка за намеса в изборите

Радев: Поздравлението на Ердоган към ДПС е недопустима заявка за намеса в изборите

© Цветелина Белутова, Капитал

Поздравлението на турския президент Реджеп Ердоган към конференцията на ДПС е признание за амбиции за участие в българския политически живот и е недопустимо, каза днес пред “Дарик радио” държавният глава Румен Радев. Според него проводник на това влияние е министър-председателят Бойко Борисов.

Конференцията на ДПС се проведе миналата събота, като онлайн беше преизбран за лидер на партията Мустафа Карадайъ. Във видеоприветствието от турският президент Реджеп Тайип Ердоган той говори за добросъседските отношения между двете страни. Ердоган поздрави и правителството заради действията му за преодоляване на кризата заради коронавируса.

Радев е на мнение, че приветствието от Ердоган хвърля сянка върху ореола на ДПС на национално отговорна политическа сила. “Турция е приятел, партньор, съюзник, не искам това да влияе на нашите отношение. Надявам се да не стигаме до отношенията през март 2017 г когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен протест. Надявам се, Турция да не се намеси в тези избори”, уточни държавният глава.

Карадайъ: Ердоган говори като лидер на партия

“Явно това е неразбиране, защото президентът вижда едната страна на нещата. Ердоган е президент на Турция, но ние сме го поканили като лидер на една от политическите партии Турция”, коментира също по “Дарик радио” лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Ние президенти не сме канили. Имахме приветствия от лидери на партии от всички наши съседи по суша и море – Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Русия, Грузия, Казахстан, Азербайджан. Имахме и приветствия от цялата либерална общност в света”, каза още лидерът на ДПС.

Карадайъ отбеляза, че в приветствието си Ердоган е споменал и името на премиера, което е нормално, защото двамата имат добри отношения. “Така и трябва да бъде, след като имат добри отношения”, допълни той.

Радев очаква много фрагментиран парламент

Попитан дали след изборите ще има редовен или служебен кабинет, Радев посочи, че няма как да прогнозира това. Той допълни, че при всички случаи следващото правителство трябва започне демонтаж на сегашния порочен управленски модел. “Правителството трябва да покаже и да вдъхне увереност, че България може да се управлява отговорно”, каза още президентът.

Според него следващият кабинет ще се подкрепя от минимум три партии при един много фрагментиран парламент. “Ще се проявят проблемите на нашия модел – хората гласуват за партии, а като няма изявено мнозинство, започват всякакви коалиции и сметки. Хората не могат да са уверени за кого гласуват за най-важните постове – премиер и министри. Гласуваш за партия, после в парламента стават уравнения и се получава така, че премиер и министри стават хора, които не си очаквал и не си предполагал, но това е проблем и на редица други демокрации”, обясни той.

Попитан дали ще се яви на следващите президентски избори за втори мандат, Радев каза, че това за момента не е тема. “Ако реша да се явя на избори няма да се моля или да влизам в задкулисни договорки с партийни централи”, подчерта държавният глава.

“Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество”, заяви още Румен Радев.

Той каза още, че преди да вземе решение за това на коя дата да се проведат изборите, ще отчете всички фактори. Президентът допълни, че указът с решението за датата ще бъде публикуван в “Държавен вестник” до 28 януари.
Радев каза още, че за момента не вижда аргумент за отлагането им за след 28 март, която и той определи като най-подходяща на 7 декември.

Подробности тук

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.