Новини

Румъния премахна ограниченията за влизане за българите, Гърция отвори "Маказа"

Румъния премахна ограниченията за влизане за българите, Гърция отвори "Маказа"

© Надежда Чипева, Капитал

Отпаднаха ограниченията за пътуване от България към Румъния, а Гърция отвори за влизане и на туристи пункта “Маказа”, съобщи Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Букурещ с решение на румънските власти, считано от 21 май 2021 г., България е включена в списъка на страни от т.нар. зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно – не се налага карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от RT-PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.

В съобщението се припомня, че по-рано този месец Румъния въведе класификация на държавите, според която те попадат в “зелена”, “жълта” или “червена” зона от гледна точка на риска, свързан с пандемията от COVID-19, според общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни.

Гръцките власти взеха решение за отварянето на ГКПП “Маказа – Нимфеа”, включително с цел туризъм, считано от днес, 22 май 2021 г. През граничния пункт ще могат да преминават леки автомобили, тежкотоварни автомобили и автобуси.

По информация на българското посолство в Атина движението през ГКПП е разрешено от 07:00 часа до 23:00 часа.

Условията за влизане в страната, както и необходимите документи, са същите, каквито се прилагат на пункта “Кулата-Промахон”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.