Новини

Русия изгони български дипломат от Москва

Русия изгони български дипломат от Москва

© mid.ru

Русия изгони от страната помощник на военния аташе към посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов са дадени 72 часа да напусне страната.

Новината съобщи Министерството на външните работи на Руската федерация. Това е ответна мярка на обявяването за нежелан в България на руския военен, военновъздушен и военноморски аташе в посолството в София. Той бе обвинен в шпионска дейност, което сега министерството отново нарича “напълно необосновано решение на България”.

Посланик Атанас Кръстин е бил извикан във външното министерство, където му е връчена нотата за обявяване за персона нон грата на подп. Борисов.

Ходът на Москва се смята за обичаен в международната практика, но не задължителен. Би трябвало да се следва принципът на реципрочност, но е изгонен не аташето по отбраната генерал-майор Тодор Дочев, а негов помощник.

Аташето по отбраната в българското посолство ген. Дочев (с униформата) при подписване на споразумение през 2018 г.

© mfa.bg

Аташето по отбраната в българското посолство ген. Дочев (с униформата) при подписване на споразумение през 2018 г.

Прокуратурата съобщи на 18 декември, че е засякла пореден руски дипломат, за когото твърди, че е шпионирал в България в полза на военното разузнаване в Москва, като е събирал държавни тайни от 2017 г. включително за това колко военни на САЩ участват в ученията в България.

На следващия ден външният министър Екатерина Захариева потвърди, че става дума за полковник Василий Сазанович – военно аташе в посолството на Руската федерация в София.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.