Новини

Русия обвини САЩ в политическа агресия заради "Северен поток 2"

Мария Захарова

© mid.ru

Мария Захарова

Русия обвини САЩ в агресивно поведение след последните коментари за газопровод “Северен поток 2”, който ще свърже Русия с Германия. Изказването на американски дипломат в Берлин вчера за спиране на проекта е акт на “политическа агресия и незаконна съпротива” срещу газопровода, написа във “Фейсбук” говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава БТА.

Робин Куинвил, шарже д’афер в посолството на САЩ в Берлин, заяви, че “сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода”. По думите ѝ това би изпратило сигнал, че Европа “вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия”.

Захарова обвини САЩ, че от десетилетия се опитват да подкопаят руските тръбопроводи въпреки съществуващите договори, и прикани Вашингтон да се придържа към международните правила.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия се ангажира да продължи проекта сама. Руски строителни кораби са били засечени днес на радарите близо до германско-датската граница, където са планирани довършителни работи по оставащия 2.6-километров участък от “Северен поток 2”.

Газопроводът е почти завършен. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия. Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът ще осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство казва, че ще създаде преки и сигурни енергийни доставки.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.