Общество

Русия разреши чартърни полети с туристи до България за лятото (Обзор)



Руските власти са разрешили на местния авиооператор “Пегас туристик” да извършва чартърни полети с руски туристи до България това лято, съобщи Румяна Юксел, управител на представителя на авиокомпанията за България “Аква тур БГ”.

Полетите ще тръгнат в края на юни до Българското Черноморие, допълни тя. Първите планирани са до Варна от Перм, Оренбург, Красноярск, Уфа и Новосибирск на авиокомпанията им Nordwind. Съответно до Бургас ще започнат да оперират от Анапа, Хабаровск, Грозни, Кемерово, Томск – Богашево, Новокузнецк и Беслан.



В момента до Българското Черноморие няма полети от Русия. Руската авиокомпания S7 отложи преди 10 дни програмата си чак за 26 юни. Тя прекрати и редовните си полети за Бургас до края на май и до момента не ги е възстановила.

Според Галин Георгиев, управител на най-голямата туроператорска фирма, специализирана на руския пазар у нас – “Солвекс”, и други руски авиокомпании са получили от “Росавиация” разрешения за полети до Варна и Бургас. Между тях са Уралските авиолинии и “Аерофлот”. “Но това все още не значи, че те ще осъществят тези полети, тъй като руският оперативен щаб за пандемията все още не е разрешил пътуванията на руски граждани до всички държави. По техните критерии България все още не е сред т.нар. зелени държави”, обясни той.

От друга страна, записвания на руски граждани за летуване в България се правят, и то от няколко седмици насам. Преди това служебният министър на туризма Стела Балтова обясни, че е говорила с външното министерство и консулските ни центрове в Русия вече издават визи на руски граждани и без те да са представили закупен ваучер за почивка или самолетен билет, за да се улесни процесът.

Към момента според летищния оператор на двете ни морски летища – във Варна и Бургас, за периода до октомври са планирани около 240 полета от Русия към Варна и около 630 до Бургас. В това число обаче влизат и вече отложените през май полети.

През последната година преди пандемията – 2019-а, броят на руските туристи, почивали в България, беше 400 хиляди. В това число обаче влизат и всички руснаци, които имат имоти тук.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.