Свят

Сачева: Тази тема е изключително трудна

З аповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични. Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”, заяви в студиото на “Здравей България” социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор.

“Факт е, че тези, които плащаха пълни осигуровки, получиха много по-големи компенсации. По мярката 60 на 40 има работодатели, които получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика. 

По думите ѝ специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло, благодарение на мерките.

“Вчера имах среща с работодатели. Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Те поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП”, каза още Сачева. И допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40.

На въпрос може ли минималната заплата да стане 1230 лв., а средната 2460 лв. до 2025 г., социалният министър заяви следното:

“Още не сме обявили нашата предизборна програма, но това са постижими числа”.

Повече вижте във видеото.

Деница Сачева: 160 000 младежи нито работят, нито учат

Сачева: Всички социално-икономически мерки ще действат до края на септември

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.