Новини

САЩ разгневиха Китай със санкции срещу 14 души заради атаката срещу свободите в Хонконг

САЩ разгневиха Китай със санкции срещу 14 души заради атаката срещу свободите в Хонконг

© Associated Press

Пекин извика американския посланик в страната в отговор на мерките, наложени от властите във Вашингтон, заради събитията в специалния автономен регион Хонконг.

Напрежението се разгоря, след като САЩ наложиха финансови санкции и забрана за пътуване на 14 китайски официални представители заради предполагаемата им роля в дисквалификацията миналия месец от Пекин на избрани опозиционни депутати в парламента на Хонконг.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви днес на пресконференция, че Пекин ще предприеме “твърди контрамерки срещу злонамерените действия на САЩ, за да защити своя суверенитет, сигурност и правото си на развитие”. Говорителката призова също САЩ да преразгледат решението си.

Санкциите на САЩ, обявени вчера, са насочени срещу заместник-председателите на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП), висшия орган за вземане на решения на китайския парламент.

Вероятно за пръв път всички 14 заместник-председатели на Националния народен конгрес – законодателен орган в страната – се санкционират от САЩ. “Ройтерс” отбелязва, че мярката бе обявена в момент, когато китайският първи дипломат Ван И призова за диалог на всички нива и обмен между представители законодателните органи и други институции в двете свръхсили.

Китай заплашва с реципрочни действия в отговор на “варварските” и “антикитайски” мерки. От американска гледна точка приемането през лятото на закон за националната сигурност позволява намеса в демократичните свободи, дадени на Хонконг след предаването му на Китай от Великобритания през 90-те години на миналия век, и потъпква свободата на изразяване под предлог, че се защитава националната сигурност.

Проблем е и възможността благодарение на закона пропекинската управа на Хонконг да заобикаля смятания за независим хонконгски съд и да дисквалифицира депутати – тежък удар срещу продемократичната опозиция, смятат САЩ.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.