Новини

САЩ са готови да дадат милиарди за Газа, ако "Хамас" не използва ракетите си

САЩ са готови да дадат милиарди за Газа, ако "Хамас" не използва ракетите си

© Associated Press

Администрацията на Байдън е готова да даде милиарди за възстановяването на Газа след израелските бомбардировки при едно условие – движението “Хамас” да не напада Израел, пише “Ню Йорк таймс”.

Новината се появява малко след като Израел и контролиращата Газа организация обявиха прекратяване на огъня. Малко преди съобщенията за него президентът Джо Байдън каза: “Вярвам, че палестинците и израелците заслужават в еднаква степен да живеят в безопасност и сигурност и да се ползват с еднаква степен на свобода, благоденствие и демокрация.”

Представител на администрацията на Байдън обяснява, че САЩ планират да са в центъра на международния отговор на кризата и са готови да дадат сериозни средства, включително за възстановяването на здравната и образователна инфраструктура. Според него представители на екипа на президента започват да мислят за нов поглед по въпроси като еврейските селища в Западния бряг или усилията за изграждане на новия съюзи на Израел с арабски държави (процес, започнал при предшественика Доналд Тръмп).

Други инициативи са свързани с подобряването на координацията между “Хамас” и “Фатах”, която контролира Западния бряг.

Американски представители обясняват за вестника, че парите за възстановяване са коз в отношенията с “Хамас” – групата вдигна подкрепата си след последните събития, но заради авторитарния си подход и лошото управление на Газа дълго страдаше от срив в популярността.

Според дипломата Денис Рос, участвал в преговори между Израел и палестинците над 4 десетилетия, “трябва да поставите “Хамас” в позиция, в която трябва да избира между ракетите и благополучието на Газа”. Рос продължава с думите, че това може да не означава непременно пълно разоръжаване на “Хамас”, но може да предполага, че организацията ще понесе последствия, ако възобнови ракетната си програма.

“Хамас”, смятана за терористична организация както от Съединените щати, така и от Израел, изстреля над 4000 ракети за 11-те дни на схватката.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.