Новини

САЩ уведомиха Русия, че няма да се върнат в договора "Открито небе"

Руският президент Владимир Путин в деня на обявяването, че Москва се изтегля от договора "Открито небе", 15 февруари 2021 г.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин в деня на обявяването, че Москва се изтегля от договора “Открито небе”, 15 февруари 2021 г.

Правителството на американския президент Джо Байдън уведоми Русия, че няма да се върне в ключов пакт за контрол на въоръженията. Това става в момент, в който двете страни се готвят за среща на лидерите си идния месец, предаде “Асошиейтед прес”.

Американските власти съобщиха, че заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е уведомила руската страна, че правителството на Съединените щати е решило да не се връща в договора “Открито небе”, който позволяваше да се извършват наблюдателни полети над военните обекти на двете страни, но от който бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли.

Днешното решение означава, че към настоящия момент между двете ядрени сили остава да действа само един голям договор за контрол на въоръженията, договорът “Нов СТАРТ”. Тръмп не направи нищо, за да продължи срока на “Нов СТАРТ”, който щеше да изтече в началото на тази година, отбелязва “Асошиейтед” прес.

След като встъпи в длъжност обаче правителството на Джо Байдън побърза да договори удължаване на срока на договора с пет години. Освен това новото американско правителство започна процедура за оценка на оттеглянето от договора “Открито небе”. /БТА

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.