Свят

Сблъсъци в Париж: Сълзотворен газ, горящи автомобили и повредени сгради

С блъсъци и насилие в Париж днес. За втори пореден уикенд се провежда масов протест срещу новия закон за сигурност, информира АФП.

Франция: Хиляди на протест срещу полицейското насилие

Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, запалени бяха превозни средства и разбити витрини на магазини.

Прозорци на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка бяха изпочупени, а няколко автомобила избухнаха в пламъци докато демонстрантите маршируваха към централния площад “Република”.


Източник:
ЕПА/БГНЕС

Хвърляни са предмети по полицията, която е реагирала със сълзотворен газ.

Това е повторение на жестоките сцени от протестите миналия уикенд срещу закона за сигурността, който ще ограничи публикуването на снимки на лица от полицията.


Източник:
ЕПА/БГНЕС

По време на потушаването на бунтовете от полицията днес, според вътрешния министър Жералд Дарманен, в Париж са задържани 64 души. Според френското министерство на вътрешните работи в деня на националния протест са участвали около 52 350 души. От тях в Париж – 5 хиляди.

Това е значително по-малък брой в сравнение с предишната подобна акция на 28 ноември, когато полицията преброи 46 хиляди демонстранти във френската столица. Тогава в страната, според полицията, 133 хиляди души са участвали в протестите. Според организаторите, цифрата е много по-висока – около 500 хиляди.

Тази събота протести се проведоха в почти 100 града във Франция. Те бяха предизвикани от факта, че Народното събрание (долната камара на парламента на републиката) в края на ноември прие на първо четене законопроект, чийто 24-ти член предвижда наказание под формата на една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро за разпространение на “изображение на лицето или друг идентификационен елемент на полицай или жандармист по време на служба, при условие че съдът докаже, че такова разпространение на информация е извършено с очевидната цел да навреди на физическата или психическата цялост на полицията”.

Подобни ограничения от страна на обществеността, по-специално от журналистите, бяха възприети като нарушение на правото на свобода на печата.

 

Нападение с нож във Франция, двама убити

Атака с нож в Париж, обезглавиха учител, показвал карикатури на Мохамед в клас

Нов терор във Франция, нападения с нож

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.