Лайфстайл

Световни лидер се стичат в Атина за 200-годишнината от началото на национално-освободителната борба

Гърция се подготвя за това, което обещава да е впечатляващ военен парад, като централно мероприятие на празненствата по повод 200-годишнината от избухването на гръцкото въстание от 1821 година, довело в крайна сметка до международна интервенция и освобождение на страната от османско иго, пише порталът Greek Reporter. Парадът ще се проведе пред множество чуждестранни сановници, които се очаква да пристигнат в Атина в сряда.

Събитията включват срещи на руски, британски и френски служители с премиера Кириакос Мицотакис и държавна вечеря, организирана от гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, и ще завърши с военен парад на Деня на независимостта на Гърция, 25 март. Военният парад ще се състои пред гръцкия парламент и Паметника на незнайния воин на площад Синтагма в четвъртък сутринта.

Поради пандемията на коронавируса обаче първоначалната програма трябваше да бъде модифицирана и само някои части от въоръжените сили и силите за сигурност ще участват. Въпреки това парадът се очаква да бъде впечатляващ. Нов компонент на традиционния военен парад ще бъдат Евзоните на коне. Евзоните са известни със своята отличителна униформа, която е еволюирала от дрехите, носени от гърците от континенталната част и централен Пелопонес по време на борбата с османците. Кипърският президент Никос Анастасиадес и съпругата му Андре бяха посрещнати от министъра на образованието Ники Керамей на международното летище в Атина във вторник вечерта. Гръцкият премиер прие Анистасиадис в резиденцията Максимос в 11:45 в сряда сутринта.

Премиерът на Руската федерация Михаил Мишустин бе посрещнат на летището от министъра на финансите Христос Стайкурас в 14:00 часа в сряда. Мицотакис го прие веднага след това, в 14:30, отново в Максимос. По-късно в сряда Чарлз, принцът на Уелс и Камила, херцогинята на Корнуол, ще бъдат официално посрещнати от министъра на външните работи Никос Дендиас в 17:35 ч., докато френският министър на отбраната Флоранс Пари ще пристигне в Атина в 19:05 ч.

Премиерът Мицотакис и съпругата му Марева Грабовски-Мицотакис ще приветстват всички гости в обновената наскоро Национална галерия в 18:15 часа в сряда, където премиерът, министърът на културата Лина Мендони и директорът на Националната галерия Марина Ламбраки-Плака ще изнесат речи, последвани от с обиколка на Галерията.

На събитието ще присъстват още президентът Сакеларопулу, френският посланик в Гърция Патрик Мезоньов, британският посланик Кейт Смит, председателят на комитета „Гърция 2021“ Джана Анджелопулос-Даскалаки и съпругът й Теодорос Агелопулос и уредникът на музея Лувър Жан-Люк Мартинес Процедурата на деня ще завърши с официална вечеря в президентското имение в 20:30 ч.

В четвъртък, Деня на независимостта на Гърция, международно признатото сопрано Анастасия Занис ще изпее националния химн, докато гръцкото знаме се издигна на Акропола в 8:00 часа. Ще последва литургия в митрополитската катедрала на Атина в 8:30 ч. сутринта, преди церемония по поднасяне на венци на паметника на незнайния воин на площад Синтагма в 9:20 ч. Военният парад ще започне в 10:00, в присъствието на всички политически и военни лидери и гости. След парада премиерът Мицотакис ще се срещне с принц Чарлз в имението Максимос в 12:30 ч., преди отпътуването на последния в 14:45 ч.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.