Свят

Семейство не купува хляб, пести за онлайн обучение

С емейство не си купува хляб, за да спести за телефонни ваучери, които да осигурят онлайн обучението на две деца.

В област Враца достъп до онлайн обучение имат 91% от учащите се, сочат официалните данни.

От над 16 500 ученици, малко над хиляда нямат възможност за учене онлайн.

Какво коства обаче този тип обучение на родителите в Северозападa, екипът на NOVA разказва в репортажа си:

Венцислава има три деца. По-малкото дете много мечтаело да тръгне на детска градина, но така и не се случило заради пандемията.

Двете по-големи момчета в семейството пък са добри ученици, но обучението им онлайн е много трудно по независещи от тях и родителите им причини, казва в репортажа си репортерът на телевизията.

“И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Счупен е. Използваме го временно, защото той не е наш – на моя приятелка е. Тя ми го е отстъпила, за да могат двамата ми синове да учат”, споделя майката Венцислава.

Страда повече по-малкият син, защото по-големият винаги има повече задачи. Сутрин трябва да е в часовете, а следобед – на занималня.

“Цял ден се налага по-големият да е пред телефона или таблета. В случая пред нашия телефон, който имаме. А пък за по-малкия син, учителката ми се обажда и ми казва какво трябва да се научи за следващия ден. Редуват се, за да може да не губят материала. А пък когато нямам възможност да взема ваучер, учителите ни се обаждат и ни дават информация за какво трябва да се учи”, разказва още Венцислава.

Ваучерите свършват обикновено за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева. Момчетата разбират това и също търсят варианти.

“Много е тежко. Аз се старая те да имат облекло – най-важното. Да, има хора, които живеят в лукс. Ние не живеем в лукс, но децата ми имат ток, имат вода, имат най-важното – храната”, добавя Венцислава.

Месечният доход на Венцислава е 440 лева детски надбавки, които получава за трите си деца. С тях трябва да плати храната, облеклото, сметките.

Бащата на децата не успял да си намери работа и затова си направил малко стадо от 10 овце. Отглеждат още животни и птици, за да се прехранват. Хляб не са купували отдавна. По-евтино им е да го омесят вкъщи и да го опекат в печката на дърва.

Така спестяват за повече ваучери за чуждия телефон, за да могат да учат децата. 

Статистика сочи, че 13% от децата в начална степен, 11% в прогимназиална и само 4% в гимназиална във Врачанско нямат възможност за обучение онлайн и за тях се осигуряват други начини.

След края на репортажа стана ясно, че децата на Венцислава ще получат два таблета, благодарение на две зрителки на NOVA – Фелиз Василева и г-жа Милецова. Преди няколко месеца те се свързаха с екипа на телевизията с молба да се предоставят устройствата на нуждаещи се деца.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.