Общество

СЗО: Имунизацията не е задължителна (Обзор)

СЗО обяви, че не предвижда задължително ваксиниране срещу COVID-19. Информираният избор е по-доброто решение от принудителната масова ваксинация по света, посочи Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации. В момента достъпността на ваксината е по-същественият проблем. В някои държави е възможно от определени групи като например здравните работници да се изисква да бъдат имунизирани.

Ваксината на китайската компания “Синовак” е показала 97% ефективност при клинични тестове в Индонезия, бе съобщено във вторник. По-рано тестове в Бразилия показаха, че тя предпазва 95%. Окончателните резултати ще бъдат обобщени през януари.

Според в. “Вашингтон пост” фармацевтичната компания “Пфайзер” е предупредила американската администрация, че до средата на следващата година няма да може да увеличи съществено доставките за вътрешния пазар заради големите предварителни поръчки от чужбина. Президентът Доналд Тръмп ще подпише указ, който забранява износ на ваксини, докато не бъдат задоволени нуждите на американците.

Междувременно в САЩ са започнали клинични изпитания и на универсална ваксина срещу грип, която е създала в организма на 50 доброволци имунитет срещу многобройни щамове на грипния вирус.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.