Свят

Синдикатите в МВР с остра реакция към "Изправи се! Мутри вън"

О стра реакция на полицейските синдикати заради изказване на Николай Хаджигенов. В четвъртък от парламентарната трибуна депутатът от “Изправи се!Мутри вън” нарече служителите в МВР “еничари” заради липсата на адекватни наказания срещу униформени били протестиращи на антиправителствените протести миналия юли.

Депутатът от “Изправи се !Мутри вън!” директно заяви пред NOVA, че цената за депутатското място на Младен Маринов е била окървавяването на протеста.

Полицейските синдикати от своя страна за пореден път призоваха МВР да не се ползва за политическа употреба. Казаха и, че тяхното министерство е трамплин за висок рейтинг и политическа кариера.

„На записите се видя зад колоните как са бити и изтезавани лица. И тези хора са наказани с мъмрене и не могат да растат в кариерата. Серизоно?”, попита Хаджигенов.

„Има отделни непрофесионални действия и ние не ги отричаме, категорично не ги толерираме, но те не могат да дават общ облик на професията”, смята Илия Кузманов от МВР.

Материалите по случаите са в прокуратурата, има и жалби от бити протестиращи. От “Изправи се!Мутри вън!” поискаха случаите да бъдат разследвани от парламентарна комисия. Но предложението беше бламирано.

Първи още в парламента отговори депутатът от ГЕРБ Младен Маринов, който миналото лято по време на сблъсъците беше вътрешен министър. 

„Винаги , когато става дума за полицай, аз ще реагирам остро, защото това е незаслужено за хората, които вече 30 години опазват социалния мир”, каза той.

„Това беше мини версия на белия автобус, милиционерска провокация, това е причина, поради която Младен Маринов е в парламента в момента. Затова бламираха заседание за полицейското насилие”, добави Хаджигенов.

„По отношение на моето място в парламента, ако някой смята, че депутатското място е награда, аз смятам, че е отговорност”, добави Маринов.

Незащитени се чувстват обаче полицаите в най-големия български синдикат.  И отказват да ги вкарват в политически игри. „Не, ние не сме страна, особено в политически дебати и няма да бъден такава”, каза Кузманов.

СДВР проверява сигналите за полицейско насилие над протестиращи

МВР: Протестиращите сами ни посочваха провокатори

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.