Свят

Скандал: Присвоени ли са евросредства от районен кмет в София

К метът на столичния район “Красно село” от “Демократична България” Росина Станиславова бе уличена, че е платила на себе си и свои служители част от парите по европейска програма програма “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”.

Този скандал избухна на заседание финансовата комисия към Столичния общински съвет.

В общинския съвет е получена жалба, че по време на изпълнението на проекта Станиславова е раздала на самата себе си и на свои служители “крупни суми” от бюджета на програмата.

В няколко писма шефът на финансовата комисия към СОС Георги Георгиев е поискал от Станиславова конкретна финансова информация за раздадените суми по проекта и 2.2021 г., разказва NOVA NEWS.

Кметицата на “Красно село” платила на себе си част от парите за възрастни с COVID-19 – лицата, които са ги получили. Конкретен отговор от район “Красно село” обаче не е получен, а вместо това е поискано Георгиев да посочи на какво правно основание изисква такава информация.

Дори и след посочени правни основания обаче от Станиславова отново не е постъпил конкретен отговор.

Затова тя бе изслушана днес на заседанието на комисията. Става дума за проект за предоставяне на патронажна грижа, който се финансира с европейски средства. По него районът е получил 375 000 лв. и вместо индикативните над 200 души е предоставил услугата на 510 лица, подчерта Станиславова.

Шефът на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев участва в предаването “Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS, за да внесе повече яснота по случая.

По думите му скандалът се състои в това, че Георгиев 4 пъти е изискал информация дали написаното в жалба от гражданин е вярно, искал е отчет за изпълнение на проекта “Патронажна грижа”, но без резултат.

“Когато хора от администрацията работят допълнително по програма е нормално да получават бонуси, но не и кмета. Тя се е самоназначила на половин работен ден като ръководител на проекта”, обясни той.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев обясни, че и преди е имало проблеми в район “Красно село”, но е неморално усвояването на средства по програмата.

Още по темата вижте във видеото. 

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.