Свят

Скандал с руската ФСБ и Навални, арест на адвокат

Ю ристът на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) Любов Собол беше задържана близо до къщата на един от предполагаемите отровители на опозиционера Алексей Навални.

Собол излиза от автомобила, в който се намира, за да разговаря с кореспондента на „Дойче Веле“ Сергей Дик по време на прякото предаване на програмата „Дойче Веле Нюз“. В същото време към нея се приближава полицай, изисква да си покаже документите и веднага след това Собол е задържана, съобщава „Дойче Веле“.

Няколко часа Собол е пред къщата на Константин Кудрявцев, който стана герой на новото видео на Навални. В близост до къщата има и журналисти, които се опитват да разговарят с предполагаемия служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ), както и няколко десетки служители на службите за сигурност. Собол предава директно от къщата на Кудрявцев в социалните мрежи и заявява, че изходът на колата, с която е пристигнала, е блокиран от полицията.

Според нея те са пристигнали 10 минути след публикуването на видеото с телефонния разговор между Навални и Кудрявцев, след което са дошли още и още полицаи. По време на ареста силите за сигурност се държали много грубо и след това потеглили някъде, казва Собол. Тя посочва още, че арестът е извършен по искане на Кудрявцев, който твърди, че тя се е опитала да влезе незаконно в апартамента му.

Путин: Ако Русия искаше, Навални щеше да е мъртъв

По-рано същия ден Алексей Навални публикува запис на телефонен разговор с един от предполагаемите участници в отравянето му. Представяйки се за помощник-секретар на Руския съвет за сигурност Николай Патрушев, Навални говори с Константин Кудрявцев, военен химик от Института по криминалистика на ФСБ, един от обвиняемите в разследването на „Bellingcat“ и „The Insider“.

Обаждането е отправено на 14 декември, няколко часа преди публикуването на резултатите от разследването и разговорът е продължил почти час.

Гласът на сочения за Кудрявцев потвърждава версията на разследващите журналисти, че той е летял до Омск на 25 август за дрехите на Навални, след като е бил отведен в Берлин, за да ги вземе и премахне следите от отровното вещество „Новичок“. Той казва, че е инструктиран да обърне специално внимание на вътрешността на панталона , когато почиства дрехите, което според Навални потвърждава хипотезата, че отровата е била сложена там.

По време на разговора събеседникът на Навални споменава имената на двама предполагаеми извършители на атентата – Алексей Александров и Иван Осипов, както и шефа му във ФСБ Станислав Макшаков. Освен това, той назовава още един участник в операцията – Василий Калашников, който не е споменат в журналистическото разследване.

„The Insider“ установи, че Калашников е експерт по газова хроматография и масспектрометрия – метод за откриване на метаболити на нервни агенти в биологични проби.

Таймс: Кремъл с втори опит да отрови Навални

Разследванета на „Bellingcat“ и „The Insider“, основано на анализ на данни за фактуриране на мобилни телефони и бази данни на въздушни пътници, твърди, че Алексей Навални е бил отровен от група служители на ФСБ, които са го придружавали при пътуванията му в Русия от 2017 г. насам.

Журналистите посочиха имената и псевдонимите на оперативните работници, които според тяхната информация са участвали в атентата срещу Навални. Това са Станислав Макшаков, Олег Таякин (“Тарасов”), Алексей Александров (“Фролов”), Иван Осипов (“Спиридонов”), Константин Кудрявцев (“Соколов”), Алексей Кривощеков, Михаил Швец (“Степанов”) и Владимир Паняев.

Алексей Навални загуби съзнание на 20 август в самолет, излетял от Томск за Москва. След спешно кацане в Омск той е хоспитализиран и два дни по-късно е откаран за лечение в клиниката в Берлин „Шарите“. Навални е бил в изкуствена кома 19 дни. Експерти от специалната лаборатория на Бундесвера, по искане на клиниката, извършиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални и откриха в тях следи от вещество на групата „Новичок“. Лабораториите в Швеция и Франция, както и експерти от ОЗХО, стигнаха до подобни заключения независимо един от друг.

Руските власти отричат всички обвинения в участие в отравяне на опозиционния политик, както и че е имало такова.

ЕС и Великобритания наложиха санкции на 15 октомври за отравянето на Навални. Москва в отговор обяви въвеждането на контрамерки срещу водещите служители на апарата на лидерите на ФРГ и Франция. Повече от 50 държави – членове на ОЗХО в края на ноември призоваха Русия да разследва отравянето на политика.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.