Новини

Следовател осъди прокуратурата за незаконно подслушване

Следовател осъди прокуратурата за незаконно подслушване

© Георги Кожухаров

Столичният следовател Радиана Абдулова осъди ГДБОП и прокуратурата да ѝ платят общо 27 хил. лева обезщетение за вреди от незаконно подслушване, съобщава “Лекс”. Преди две години тя е предявила искове за по 70 хил. лева срещу ГДБОП, прокуратурата и ДАНС, след като научи от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), че е била подслушвана незаконно.

Това се е случвало няколко пъти през 2011, 2012 и 2014 г., като от делото, което тя заведе в Софийския градски съд (СГС), се разбира, че е била разследвана за престъпления срещу правосъдието и корупция. Според тогавашните данни на ГДБОП Абдулова водела разследване в интерес на заможен бизнесмен от Пазарджик.

Искането на антимафиотите било за подслушване заради данни за подкуп, но все още нямало образувано дори досъдебно производство срещу следователя. Освен това искането било отправено до Софийския окръжен съд, който през август 2011 г. разрешил прилагане на специални разузнавателни средства първо за 60 дни, а след това за още 120 дни.

Още за случая и как следователят успя да осъди прокуратурата четете тук.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.