Свят

След ваксинирането ще получим сертификат

С лед извършването на втората имунизация срещу COVID-19, защото всички ваксини са с два приема, ще бъде издаван и документ (сертификат). Той ще може да послужи на хората за пътуване или нещо друго, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб.

Разработен е отделен модул за имунизация към портала за COVID, където ще бъде внасяна информация от всички, които правят имунизация, допълни Кунчев. За момента информацията ще бъде основно от болничните заведения, а по-късно и всички останали – общопрактикуващи лекари, екипи, РЗИ и други, които извършват имунизации. Те имат достъп до тази система. В рамките на 24 часа ще бъдат въведени направените имунизации.

Доц. Кунчев обясни, че всички ваксинирани ще бъдат проследени за ефекта от имунизацията. Подготвят се изследвания, които да докажат какъв ефект има, какъв е имунитетът, както и колко е продължителен този имунитет, добави още главният държавен здравен инспектор.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че иска максимално много български граждани да стигнат здрави до ваксините и да останат живи.

Убедени сме в безопасността и ефективността на ваксината на Pfizer-BioNTech, каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на щаба ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„В първата група, съобразно бройките, които се полагат за ВМА, не се прави разлика между лекари, медицински сестри и санитари. И от трите групи има включени в списъците. Друг е принципът на решение. Това са хората, които работят на първа линия”, обясни той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че България вече е на 17-то място в ЕС и на 4-то на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост от COVID-19.

„Макар и бавно, макар и колебливо, продължаваме да се движим надолу – това, което търсехме като ефект от мерки. Това вече се отразява и на класацията и цифрите. 14-дневната заболяемост за периода от 7 до 20 декември в България е 425 на 100 000, което ни отрежда 17 място в ЕС и европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров. Макар и по-бавно, намалява броят на хоспитализирани и починалите като по този показател за 14-дневния период България вече е на трето място в ЕС и продължава да е на първо място на Балканския полуостров“, уточни той.

Доц. Кунчев отчете, че най-ниска заболяемост продължава да се наблюдава в област Кърджали със 149 случая на 100 000, а най-голяма е Варна – 626 души на 100 000. За София тя е 394 на 100 000. По думите му процентно намалява и положителността на направените тестове за COVID-19. „Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи между 25 и 30 %“, допълни той.

Отчита се тенденция на намаляване на използваемостта на болничните легла в COVID структурите, каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„42% от леглата за неусложнени пациенти са заети, като най-високият процент, за който отново отчитаме тенденция, че намалява, е в Бургас – 62%, 60% във Варна, 56 % в Русе , 64% в Ямбол. От интензивните легла 41% са заети, 63% от интензивните легла в София-град са заети. Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме при налагането на мерките“, допълни той.

„Със сигурност тревогите нарастват и стават все повече. Някои разстройства се повишават. Изключително важна за нас е грижата, освен за физическото, и за психическото здраве на хората“, каза здравният министър и подчерта, че е разработена стратегия за психичното здраве. Проф. Ангелов призова хората да бъдат спокойни. „За нас е важно хората да бъдат здрави и живи, за да стигнем всички до ваксината. Победата предстои и тя е съвсем близо“, допълни той.


Спад на новите случаи на коронавирус у нас

Кой не бива да се ваксинира – най-важните въпроси и отговори

Антигенните тестове се приравняват с PCR-тестовете

Докторът, открил ебола, с плашещо предупреждение

Ангелов е готов първи да се ваксинира срещу коронавируса

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.