Новини

След историческо измерване Еверест "порасна" с близо метър

След историческо измерване Еверест "порасна" с близо метър

© Associated Press

Най-високият връх на планетата – Еверест, е по-висок с 86 см спрямо досегашните официални данни. Непал и Китай обявиха съвместно новината, която слага край на спора между двете държави.

Според новото измерване височината на Еверест е 8848.86 м. Китай направи свое измерване през 2005 г. и твърдеше, че върхът е висок 8844.43 м. От друга страна, позицията на Непал беше за 8848 м, като в Катманду се позоваваха на данни от измерване на Индия от 1954 г.

Спорът идваше в това, че според Пекин е правилно да се мери височината на скалната маса на Еверест. От Непал бяха на мнение, че трябва да се включи и снежната шапка.

През годините властите в Катманду изтъкваха, че се чувстват под натиск да приемат становището на Китай и искаха да разрешат спора. Споразумението за съвместно обявяване на височината на Еверест беше постигнато по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в непалската столица преди година.

За пръв път Непал предприема измерване на върха. В процеса се включиха геодезисти от двете държави, като четирима непалци са прекарали две години в обучение за мисията, преди да се отправят към върха, съобщава Би Би Си.

Сред причините за ново измерване на Еверест беше силното земетресение с магнитуд 7.8 от 2015 г. Учени отриха, че при някои хиламайски върхове, намиращи се на север от Катманду, има понижение във височината заради намаляване на снежните шапки след труса.

Някои експерти твърдяха, че големите земетресения могат да доведат до обрат на този процес. Други предполагаха, че с времето Еверест е станал по-висок по естествен начин заради движението на тектонските плочи.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.