Новини

След хакерска атака спря голяма мрежа за горива в САЩ

След хакерска атака спря голяма мрежа за горива в САЩ

© Reuters

Колониал пайплайн” (Colonial Pipeline), една от най-големите мрежи от тръбопроводи за горива в САЩ, спря работа след хакерска атака, започнала в петък. Тя е доставчик на почти половината горива по източния бряг на страната и според източници, цитирани от “Ройтерс”, причината е изнудване от престъпна група.

Близо 2.5 милиона барела бензин, дизел, самолетно гориво и други продукти от рафинериите преминават по около 8850 км тръби. Те свързват рафитериите от брега на Мексиканския залив с южните и източните щати.

В официалното съобщение се казва, че системите са временно изключени, за да се ограничат щетите от атаката, засегнала част от информационните системи. Започнало е правителствено разследване, наета е и външна фирма за кибер сигурност (твърди се, че това е FireEye, но тя не коментира).

Бивш служител на администрацията и два източника от сектора казват, че най-вероятно имат работа с много добри професионални престъпници. Проверява се дали не става дума DarkSide – група, известна с това, че вкарва програми за рекет, но избягва цели на територията на бившия СССР.

Това се случва извън търговските сесии на борсите за горива и докато не се изяснят сроковете за подновяване на преноса по мрежата, ще имя неяснота за дългосрочните последици за цените. Логиката е по източния бряг те да започнат да се покачват поради дефицит, а по южния да падат надолу поради трупащ се излишък.

“Колониал” и преди да изключвали мрежата си, но заради бедствия като урагана “Харви”, връхлитял брега на Мексиканския залив през 2017 г. и принудил много рафинерии да затворят.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.