Новини

Службите на МВР за документи ще работят и в изборния ден

Избори 2021: хроника (24 март)

© Юлия Лазарова

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> “Предизборна хроника” е рубриката за новини около изборите, за които на “Дневник” няма да напише статия, но е важно да бъдат отбелязани.

10:49

Службите на МВР за документи ще работят и в изборния ден

Звената “Български документи за самоличност” при СДВР и ОДМВР ще работят и на 4 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа; гражданите могат да подават искания за удостоверения до 19.00 часа, съобщиха от МВР. В седмицата преди изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. За целта ще бъде ускорено издаването на документи или удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен (зелен) паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

Избори 2021: хроника (24 март)

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г. по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

10:48

За гласуващите българи във Франция ще има изключения от ограничителните мерки

Франция предоставя статут на изключение от действащите на територията на страната общонационални и регионални ограничителни мерки за българските граждани, които ще гласуват на 4 април 2021 г. От режима на изключение могат да се възползват гласуващите в градовете Париж, Лил и Ница, намиращи се в т.нар. департаменти, поставени под “засилени мерки”, където придвижването е ограничено в радиус до 10 км от дома и на които се налага да се придвижат на по-дълго разстояние от определеното в ограниченията. Те следва да попълнят Атестация за придвижване по изключение в департаментите, поставени под “засилени мерки” между 6 ч и 19 ч. Формулярът е достъпен на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция.

Избори 2021: хроника (24 март)

© Юлия Лазарова

Освен Атестацията за придвижване в департаментите със “засилени мерки” българските граждани, които ще гласуват на 4 април 2021 г., следва да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота №2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.