Свят

Смъртна присъда за "убиеца от Туитър” в Япония

Я понец, известен като “убиеца от Tуитър”, беше осъден на смърт от съд в Токио във вторник за убийството и разчленяване на девет души, с които се срещнал онлайн.

30-годишният Такахиро Ширайши призна, че е убивал и разфасовал младите си жертви – всички, с изключение на една от които жени, които е срещнал в социалните мрежи.

Адвокатите му твърдяха, че той трябва да бъде осъден на затвор, тъй като жертвите му – на възраст между 15 и 26 години изразявали мисли за самоубийство.

Смъртните наказания, които се прилагат и днес

“Нито една от деветте жертви не се е съгласила да бъде убита, включително мълчаливо съгласие”, обяви обаче съдията.

“Изключително тежко е, че животът на девет младежи е отнет. Достойнството на жертвите беше потъпкано”, добави съдията.

Ширайши използвал Туитър, за да се свързва с потребители, които пишат за отнемането на живота си, като им казвал, че може да им помогне в плановете им или дори да умре заедно с тях.

Бащата на една от жертвите,м която е бола на 25 години заяви в съда миналия месец, че “никога няма да прости на Ширайши, дори да умре”.

САЩ връщат смъртното наказание

“Дори сега, когато видя жена на възрастта на дъщеря ми, я бъркам с нея. Тази болка никога няма да изчезне. Върнете ми я!”, каза почерненият родител.

Япония е една от малкото развити държави, които запазват смъртното наказание и обществената подкрепа за него остава висока. Между присъдата и екзекуцията обикновено минават години, а последната екзекуция бе извършена през декември 2019 г., когато китаец беше обесен за убийството на четиричленно семейство.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.