Свят

Снегът създаде редица проблеми в страната

М артенската зима създаде редица проблеми в страната. Жълт код за опасно време е обявен за 16 области на страната, а в 8 предупреждението беше вдигнато до оранжев код за значителни валежи от сняг.

Десетки населени места останаха без ток.

Проходът „Петрохан” беше затварян за движение на няколко пъти

през последното денонощие. А това изненада  част от шофьорите.

Лъчезар пътува от Монтана за София. Сяда зад волана, когато проходът вече е разчистен. Но 45 километра по-късно се налага да спре. Разказва пред NOVA, че пътуването през Петрохан е предизвикателство. „Разчистено е, но очаквах да е малко по-добре. Поне три часа, три часа и половина ще ми отнеме”, смята той.

„От снощи до момента има три активизирали се лавинни процеса, които не престават да нанасят сняг по пътното платно”, обясни инж. Даниел Иваничков. Сигнали за бедстващи хора, обаче, няма. „Имаме няколко сигнала през нощта за закъсали предимно тежки моторни превозни средства, които към момента са отстранени”,  добави инж. Иван Досев.

Междувременно

обилният снеговалеж остави редица населени места в област Враца без ток.

Лилия Цветкова от врачанското село Баница току-що е изписана от болницата, но не може да запали парното, докато няма ток. „Няма ли ток, сме загинали. Ще гръмне и затова ние гасим и всички накуп в една стая. Сложили сме една пернишка печка и се греем с нея”, споделя тя.

Обстановката на прохода „Петрохан” остава усложнена. Там през целия ден вали сняг, а следобед се разрази виелица. Образували са се огромни преспи. Възможно е движението на леки автомобили, но за тежкотоварните – то е забранено. Изцяло затворени за движение са и проходите „Троян – Кърнаре”, Върбишки и Златишки.

Нормализиране на обстановката в цялата страна се очаква най-рано след три дни.

Три лавини паднаха на прохода “Петрохан”

Студ и сняг днес, кога ще се затопли времето

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.