Новини

Собственикът на БТК обяви официално, че купува "Нова телевизия" от Домусчиеви

Собственикът на БТК обяви официално, че купува "Нова телевизия" от Домусчиеви

© Велко Ангелов

Собственикът на БТК и “Виваком” “Юнайтед Груп” съобщи официално днес, че е постигнато споразумение за закупуването на най-голямата българска мултиплатформена медийна компания “Нова Броудкастинг Груп” от “Адванс Медиа груп”. Сделката се очаква да бъде приключена в началото на 2021 година, след като се получат всички необходими одобрения от регулаторните органи.

Портфолиото на Нова Броудкастинг Груп се състои от 10 телевизионни канала, включително и националната Нова ТВ, най-голямата българска онлайн платформа “Нетинфо”, която достига до 80% от населението на България всеки месец, както и четири радио станции. Последните попълнения в в портфолиото на медийната група са телевизионния “Канал 3”, който ще бъде профилиран като изцяло новинарски под името “Нова нюз”, музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, “Радио Веселина”, Magic FM и “Радио Витоша” – всички те свързани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Неотдавна “Капитал” писа, че “Юнайтед груп” (United group) искат да купят и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, “Меридиан мач” и “Борба”. Като купувач е посочено дружеството “Юнайтед медиа” (United media), дъщерно дружество на “Юнайтед груп” (United Group).

Сегашният собственик на “Нова броудкастинт груп” – “Адванс Медиа Груп”, е дъщерно дружество на инвестиционния холдинг “Адванс Пропъртис”, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Точната цена на сделката все още не е известна, но според източници от пазара е между 250 и 300 млн. евро, написа наскоро “Капитал”. Братя Домусчиеви платиха за “Нова броудкастинг груп” 185 млн. евро.

И купувачът, и продавачът са доволни

“Ние сме изключително удовлетворени от постигнатото споразумение. Купуваме успешна компания от двама уважавани предприемачи, която има голям потенциал за растеж като част от Юнайтед Груп. Покупката е в унисон с цялостната стратегия на Юнайтед Груп да се развива едновременно като телекомуникационен и медиен оператор на всички пазари, където присъстваме. Нова Броудкастинг Груп допълва съществуващите медийни канали на групата и съм убедена, че ще постигнем много добра синергия между всички тях, което ще ни даде още по-голяма възможност да инвестираме в локално съдържание и да достигнем бързо и качествено до аудиторията”, коментира главният изпълнителен директор на Юнайтед Груп госпожа Виктория Боклаг.

От своя страна главният изпълнителен директор на Адванс Медиа Груп Георги Домусчиев коментира, че сделка е голям успех. “Бих искал да благодаря на всички, които ни помогнаха да развием водещата търговска медийна група в България. Сделката с Юнайтед Груп ще осигури последващото развитие на NOVA”, допълва той.

Инвестицията е четвъртата поред голяма сделка откакто BC Partners придобиха “Юнайтед Груп” през март 2019 година. “Юнайтед Груп” e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор.

Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%. Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

Нова при Домусчиеви

“Нова телевизия” беше купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви през февруари 2019 година. Преди това тя бе собственост на шведската MTG, а кандидат за придобиването й бе чешкият бизнесмен Петр Келнер, на когото Комисията за защита на конкуренцията не разреши сделката. Така “Нова броудкастинг груп” (НБГ) получи възможност да придобие пълен контрол над най-голямата онлайн група на българския пазар – “Нет инфо” (в която влизат abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.).

Времето откакто “Нова телевизия” е собственост на братя Домусчиеви беше белязано от напускането на дългогодишни кадри и промяна в медийната политика, която стана твърдо проправителствена.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.