Новини

Социалдемократите печелят изборите в Румъния, но трудно ще съставят правителство

Социалдемократите печелят изборите в Румъния, но трудно ще съставят правителство

© Associated Press

Опозиционната румънска Социалдемократическа партия (PSD) поведе на националните избори вчера, показват предварителните данни, но е малко вероятно да успее да сформира правителство, пише агенция “Ройтерс”.

PSD, която яхна вълната от избиратели, недоволни заради пандемията на коронавируса и фискалните ограничения на малцинственото либерално правителство, ще се затрудни да формира функциониращо мнозинство срещу сегашния премиер Людовик Орбан.

Президентът Клаус Йоханис, съюзник на либералите, който трябва да номинира министър-председателя, многократно е заявявал, че ще възложи на Орбан да формира дясноцентристко коалиционно правителство, за да овладее раздуващия се бюджетен дефицит и да възстанови доверието сред външните инвеститори.

Самият Орбан заяви, че е победил в неделя вечерта, след като екзит половете показаха, че резултатът е твърде оспорван, за да бъде обявен.

Паралелно преброяване от независимата платформа Code for Romania показа рано сутринта, че PSD е спечелила 29.7% от гласовете, а либералите – 25.57%, при около 96% преброени бюлетини.

Преброяването не включва приблизително 265 000 гласа, подадени от румънската диаспора.

Центристкият алианс USR-Plus, вероятно коалиционен партньор на либералите, спечели 15.5% от гласовете.

По-малко партии в парламента

Очертава се в следващия парламент да има само пет партии, включително етническата унгарска UDMR и новия Алианс за обединение на румънците (AUR) – ултранационалистическа група.

Частични официални резултати ще бъдат публикувани по-късно в понеделник.

Преразпределението на парламентарните места ще промени окончателните проценти и ще благоприятства най-големите партии, но анализатори заявиха, че либералите и USR-Plus вероятно ще трябва да си сътрудничат и с друга група в парламента, за да спечелят мнозинство.

“Това е слаб резултат за Либералната партия, каза Серджиу Мискою, професор по политически науки в университета “Бабес-Боляй”. Колкото повече партии трябват за коалиция, толкова по-сложни ще бъдат компромисите.”

Избирателната активност беше най-ниската от падането на комунизма през 1989 г., след десетилетия на апатия на избирателите заради неуспешните реформи, съчетани със страхове от заразяване с коронавирус в избирателните секции.

ЕС би приветствал правителство, ръководено от Орбан. Преди това PSD в продължение на години полагаше усилия да потисне независимостта на съдилищата по подобие на случващото се в Полша и Унгария.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.