Общество

Спипан на ГКПП Видин с 16 кг дрога в тайници на кола отива на съдОбвиняемият С.В. е предаден на съд с обвинителен акт на окръжната прокуратура във Видин за извършени от него престъпления. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

На 9 август 2020 г., в района на ГКПП Видин митничарите спрели за проверка излизащия от страната лек автомобил. При проведен разговор с водача на превозното средство – 65-годишния С.В., той обяснил, че пътува по работа за Чехия. Колата му била съпроводено за извършване на щателна митническа проверка.При отстраняване на оригиналните пластмасови кори и изолацията, покриваща пода, във фабричните кухини пред шофьорската и пасажерските седалки, били открити два тайника. Те представлявали метални кутии с правоъгълна форма, облицовани с оловна ламарина и изрязани капаци.

Спипан на ГКПП Видин с 16 кг дрога в тайници на кола отива на съд

Попитан за тях, водачът отговорил, че превозва „трева“. Обяснил на митническите служители, че това му е казано от Стефан, който го е наел за тази цел.

При отварянето на тайниците били установени 33 пакета с правоъгълна форма, обвити с прозрачно тиксо, съдържащи пресовано бежово прахообразно вещество. Извършеният полеви наркотест реагирал на хероин. Общото тегло на дрогата е малко над 16 кг.

По случая е било образувано досъдебно производство под ръководството на окръжната прокуратура във Видин. Водачът на автомобила е бил привлечен в качеството на обвиняем за незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение и контрабанда.

Според заключението на изготвената физикохимична експертиза, съдържанието на активния компонент диацетилморфин в откритото вещество е от 5,12% до 82,38%. Общата стойност на дрогата възлиза на сумата от 826 225 лева.

От справка за пътуване на обвиняемия С.В. е видно, че за периода 1 януари 2020 г. до  9 август 2020 г. той има регистрирани 7 влизания и излизания от страната през различни ГКПП.

 

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.