Новини

Според президента парламентарните избори трябва да бъдат на 28 март

Според президента парламентарните избори трябва да бъдат на 28 март

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев обяви, че парламентарните избори трябва да бъдат проведени в срок, който е 28 март.

Мандатът на 44-ия парламент изтича в края на март, а според конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, т.е. до края на май. Датата на изборите се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им, но се координира между институциите.

Заради пандемията от коронавирус вече се чуха коментари, че изборите трябва да бъдат отложени.

“Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Трябва да се създават необходимите условия от всички държавни органи, от които това зависи – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт”, обяви в отговори на въпроси на журналисти Румен Радев днес.

Според сега действащото изборно законодателство има възможност при решение изборният ден да започне два часа по-рано, т.е. в 5 часа сутринта.

В коментар за предложението на ГЕРБ и “Обединени патриоти” за избор от Висшия съдебен съвет на прокурора, който ще разследва главния, Румен Радев каза, че това е имитация на реформа, която е лишена от благоприличие и цели да бетонира статуквото. “Управляващите вече даже не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор”, обяви президентът.

Държавният глава каза още, че при преговорите между София и Скопие емоциите трябва да стихнат, а премахването на антибългарската реторика и признаването на историческата истина от страна на Северна Македония трябва да станат необратим процес, за да се присъединят съседите ни към Европейския съюз.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси, след като с вицепрезидента Илияна Йотова почетоха паметта на Никола Вапцаров пред паметника на поета в София.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.