Новини

Строго пазена тайна – колко фекални води са изтекли във Варненското езеро

Скрийншот от видеото, което показва изтичането на 8.3 хил. куб. м фекални води дневно във Варненското езеро

© Дневник

Скрийншот от видеото, което показва изтичането на 8.3 хил. куб. м фекални води дневно във Варненското езеро

Обемът на замърсяването във Варненското езеро продължава да е сред най-строго пазените тайни на местната администрация в града. На 18 март т.г. “Дневник” изпрати до пресцентъра й въпроси, които трябваше да изяснят спряно ли е изтичането на фекални води в езерото след поредните две аварии на тръбата, която ги пренася през него, станали на 15 януари и 11 февруари т.г. В продължение на седмица

отговори така и не бяха получени.

За “скритите работи”, които изплуваха от Варненското езеро – тук.
Как Варна затъна в оправдания за замърсяването – тук.

Вместо това в късния следобед вчера от пресслужбата на общината беше разпространено кратко съобщение, което гласеше следното: “Ремонтът на проблемните участъци по временно положения тръбопровод във Варненското езеро завърши. Той бе изпълнен от “Хидроремонт ИГ” ООД за нейна сметка.” Двете изречения бяха изпратени със скрито копие до “Дневник”, но очевидно и до други медии, в които бяха публикувани с позоваване на общинския пресцентър. Те обаче също не дават отговор на въпросите за

нивото на замърсяване в морето и езерото.

Скрийншот от разпространеното съобщение

© Дневник

Скрийншот от разпространеното съобщение

Въпросите, които “Дневник” изпрати преди седмица, бяха провокирани от продължилото повече от 10 месеца мълчание на общинската администрация във Варна след голямата авария от 20 август 2019 г., последвалия опит за прикриване на тази от 15 януари и половинчатото съобщение за последната – от 11 февруари т.г.

В отговор на питане, зададено от депутата от ДПС Джевдет Чакъров, на 27 януари т.г. министърът на околната среда и водите Емил Димитров оповести информация, според която помпите, насочващи отпадъчни води от кварталите “Аспарухово” и “Галата” през Варненското езеро към пречиствателната станция в с. Тополи, са били спрени два дни по-рано. “След механично пречистване (отпадните води) се заустват аварийно във Варненското езеро”, пишеше още в отговорите на Емил Димитров до депутата Чакъров.

Според информация, която “Дневник” получи през лятото на м.г. пак от Министерството на околната среда и водите, след голямата авария от август 2019 г. всеки ден във Варненското езеро са се изливали по

80.3 хил. куб. м. силно токсични фекални води.

Отговорите на екоминистъра от февруари т.г. означават, че замърсяване в този обем е започнало и след 15 януари, но за неизвестен период от време, тъй като само месец по-късно последва нова, трета поред авария.

Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021

От август 2019 г. до април 2020 г., както кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ), така и ресорните му подчинени пазиха в тайна това, че езерото и морето са замърсявани всекидневно с фекалните води от домакинствата на над 27 хил. души. Това беше потвърдено официално, но с недомлъвки, едва след като стана известно през публикации в медиите, а в края на май започна ремонт, който продължи до декември м.г. Изчисленията, направени тогава от специалисти по опазване на околната среда, показаха, че за 14 месеца, през които местната администрацията във Варна правеше

неумели опити за справяне с проблема,

в езерото, а от там и в морето са изтекли близо 3.4 млн. куб. м води от мръсните канали на кварталите “Аспарухово” и “Галата”.

На 11 февруари т.г. община Варна съобщи за поредна – трета, авария. Разпространената тогава информация гласеше следното: “С цел трайно недопускане на заустване на механично пречистени отпадъчни води във Варненското езеро фирмата изпълнител (“Хидроремонт” ИГ) има техническа готовност за отстраняване на проблемите и осигуряване на допълнителна защита на временно положеното съоръжение.”

Зад това съобщение трябваше да остане прикрит фактът, че с дебит от 8.3 хил. куб. м дневно “механично пречистени”

отпадъчни води са продължавали да се изливат в езерото

и през зимата на тази година.

Аварията от 20 август 2019 г. стана повод за прокурорска проверка, която продължава и досега. Тя трябва да установи има ли злоупотреба с европейското финансиране в размер на 5 млн. евро при полагането на тръбата във Варненското езеро. По проект тя трябваше да бъде закопана на 3 м под дъното му, но на практика е била положена върху него. Именно това е станало предпоставка за последвалите аварии, но въпреки това тръбата не беше закопана под дъното и при последните й ремонти.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.