Общество

Строител на съд за източени над 1 млн. лв. от ВТУ с фалшиви документиОкръжна прокуратура – Велико Търново внесе обвинителен акт срещу Я. Я. за това, че за времето от 01.12.2009 г. до 14.03.2012 г. във Велико Търново и  София, при условията на продължавано престъпление, на 30 пъти получил без правно основание  парична сума в общ размер на 1 125 784 лева, собственост на ВТУ „Св. Св.Кирил и Методий“. Престъплението е по чл. 212, ал. 5 във вр. с ал. 1 , вр. чл. 26, ал. 1 от НК., съобщават от държавното обвинение.

Обвиняемият използвал документи с невярно съдържание – 33 броя Акт Образец № 19 за установяване завършването и заплащането на видове строителни и монтажни работи на обект „Корпус 5 на Великотърновски университет,  пред длъжностни лица, за да се удостоверят неверни обстоятелства относно количеството и/или стойността на извършените строително-монтажни работи при изпълнението на Договор № РД 220/19.03.2009 г. с предмет „Изпълнение на инженеринг, включващ проектиране и извършване на строително-монтажни работи на корпус 5 на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, сключен между учебното заведение и софийско еднолично дружество. Получената без правно основание сума 1 125 784,66 лева е в особено големи размери и случаят е особено тежък.Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Наказателното производство по досъдебно производство по описа на Окръжен следствен отдел от 2016 г., е водено срещу две лица, като по отношение на другия обвиняем производството е приключило с одобрено от съда споразумение, сключено между прокурора и защитника на обвиняемата, уточняват от прокуратурата.

Началничката на отдел „Капитално строителство ремонт и поддръжка“ във висше учебно заведение била призната за виновна, че на 01.12.2009 г. в гр. Велико Търново, в качеството си на длъжностно лице, на която със заповед е възложено упражняването на контрол върху изпълнението на договора за строително монтажните работи,  съставила официален документ с невярно съдържание – Протокол № 1/01.12.2009 г. за установяване завършването и заплащането на натурални видове строителни и монтажни работи, в който удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за завършване на строителството. От деянието не са настъпили имуществени вреди. Престъпление по чл. 311, ал. 1 от НК. За извършеното деяние на Н.С. е наложено наказание една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Споразумението има последици на влязла в сила присъда

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.