Общество

Съвети на СЗО за упражнения на пациенти, прекарали COVID-19. Вижте ги (Снимки)Световната здравна организация публикува съвети за упражнения и рехабилитация на пациенти, изписани от болница след прекарването на коронавирусната инфекция. Министерството на здравеопазването публикува препоръките в страницата си във фейсбук.

Според брошурата е нормално пациенти да изпитват недостиг на въздух или лесно да се задъхват, след като са прекарали болестта.“Чувството да не можете да не можете да си поемете достатъчно въздух, може да предизвика тревожност, което допълнително влошава състоянието. Трябва да останете спокойни и да се научите да управлявате дишането си, за да облекчите епизодите на задъхване”, пише СЗО, като уточнява, че трябва да се потърси лекарска помощ, ако изписаният пациент започне да изпитва много тежък задух или упражненията не помагат.

Световната здравна организация посочва пет позиции, в които човек може да застане, за да облекчи затрудненото си дишане. Показани са и техники как да се диша.

“Опитайте да влагате минимално усилие докато правите това упражнение, вдишайте и издишайте бавно, отпуснато и равномерно”, пишат от СЗО.

Упражненията не трябва да се правят навън, ако е студено. Ако и след изписването от болница е предписана кислородна терапия, то консултацията с лекар е задължителна, преди да започнат да се правят упражненията.

Ако пък изписаният COVID пациент има трудности в придвижването, упражненията трябва да се правят в присъствието на друг човек. В началото винаги трябва да има загряване, а в края – разтягане.

Ако получите следните симптоми, не започвайте упражненията или прекратете и се свържете с вашия личен лекар:

– гадене

– замаяност

– тежък недостиг на въздух

– студена влага по тялото

– стягане в гърдите

– увеличаваща се болка

Според СЗО с тест за казване на изречение се определят упражненията за хора с подходящото за тях ниво на трудност.

“Ако можете да кажете изречението, но се налага да направите една или повече паузи, за да поемете въздух и дишането Ви е средно, до почти крайно тежко затруднено, то значи се упражнявате с необходимото ниво на трудност”, пише СЗО.

Световната здравна организация препоръчва упражненията да се правят пет дни в седмицата в продължение на около 20-30 минути, а по възможност времето може да се увеличава с по 30 секунди до една минута.

Упражненията започват с около 5-минутно загряване: повдигане на рамене, кръгове с рамене, накланяне встрани, повдигане на коленете от седнала позиция, упражнения с глезен в изправена позиция и кръгове с глезен. После следва маршируване от място, стъпване на и слизане от стъпало с двата крака, ходене по равен терен.

В брошурата на СЗО са описани и упражнения за физическа сила, които човек трябва да се стреми да прави на по три серии с десет повторения.

Понякога хората, които са били на апаратно дишане, може да имат проблеми с гласа – той да е дрезгав или слаб.

В такива случай не не спирате да говорите, но само когато това не Ви пречи. Трябва да продължите да ползвате гласа си, за да постигате напредък. Ако се уморявате докато говорите, почивайте периодично и кажете на своето семейство и приятели, че гласът Ви има нужда от пауза и почивка по време на разговор.

Не насилвайте гласа си. Не шепнете насила, защото това създава напрежение за гласните струни. Опитайте се да не повишавате глас и да не крещите. Ако искате да привлечете нечие внимание, създайте шум с близък предмет.

Правете почивки. Ако не Ви достига въздух докато говорите, опитайте се да не се насилвате. Спрете да говорите, седнете спокойно и се концентрирайте върху дишането си.

Съвети на СЗО за упражнения на пациенти, прекарали COVID-19. Вижте ги (Снимки)

Опитайте се да тананикате тихо а себе си, за да упражнявате гласа си, но внимавайте да не прекалите.

Използвайте други начини за комуникация, като писане, съобщения по телефон или компютър или дори жестове, ако говоренето Ви е трудно или носи дискомфорт.

Отпивайте глътки вода през целия ден, за да поддържате гласа си.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.