Новини

Съветът на президента иска реален отчет на Борисов в парламента и практическа възможност за разследване на Гешев

Съветът на президента иска реален отчет на Борисов в парламента и практическа възможност за разследване на Гешев

© Анелия Николова

Стратегическият съвет към президента Румен Радев иска законови и организационни промени, които да гарантират модел на управление, основан на принципите на откритост и отзивчивост към обществото, обоснованост на управленските решения, отчетност и реална отговорност. Освен това се настоява за реално задължение за премиера да се отчита в парламента, както и за практическа възможност за разследване на главния прокурор.

В третата част на проекта за Национален стратегически документ на България, който е предложен на обществено обсъждане, се посочва, че държавното управление слабо се интересува от проблемите на хората и е необходимо реално, а не пропагандно подобряване на техния живот. Според него водещият национален интерес трябва да е изграждане на здравословна и стимулираща човешкото развитие публична среда, а от гледна точка на външната политика – трайното конкурентно позициониране на българската държава в глобален контекст.

“Набелязаните цели и приоритети трябва да бъдат подкрепени с адекватно реформиране на държавната фискална и инвестиционна политика, както и гарантирането на сигурността на личността, собствеността, общността и страната. Дори и добре написани политики и програми ще остават неосъществени, ако не се проведат дълбоки реформи, които да овластят гражданите и да наложат лична политическа и управленска отговорност. Затова са необходими конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на управленски модел, основан на горепосочените принципи. Законът следва да предоставя гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност”, съобщиха от “Дондуков 2”.

В проекта се предлага контролът да започне от върха на държавата, да се гарантират не само честните избори, но и ефективният следизборен контрол върху избраните. В него се откроява нуждата от много по-ефективен контрол и по-строги санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и от нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики. Посочва се още, че е необходимо правната уредба да задължава министър-председателя редовно да отчита резултатите от своята работа и от дейността на ръководеното от него правителство пред Народното събрание.

“Реформата в съдебната власт е от ключово значение. Една от първите стъпки в тази насока е създаването на механизми за недопускане на политически и други обвързаности в съдебната система и създаването на функциониращ обществен контрол върху действията на прокуратурата и практическа възможност за разследване на главния прокурор”, се посочва в съобщението.

Целия текст на проекта, който е качен обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива “Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, вижте тук.

За първата и втората част на документа четете тук и тук.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.